FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Posljednja premijera na Splitskom ljetu - baletna praizvedba "Daissa"

SPLIT,8. kolovoza 2005.(Hina) - Na sceni splitskog HNK u utorak navečerbit će uprizorena baletna praizvedba "Daissa - istočno od raja" ukoreografiji Staše Zurovca, posljednja premijera ovogodišnjeg 51.Splitskog ljeta, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare.
SPLIT,8. kolovoza 2005.(Hina) - Na sceni splitskog HNK u utorak navečer bit će uprizorena baletna praizvedba "Daissa - istočno od raja" u koreografiji Staše Zurovca, posljednja premijera ovogodišnjeg 51. Splitskog ljeta, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare.

Zurovac, poznat po tome što mu je temeljna inspiracija glazba, za ovu je predstavu koristio skladbe Marka Zelwera, čiju glazbu često koristi kao podlogu.

Ta je glazba nadahnuta pričom o židovskoj pokrajini Birobiždan u koju je tijekom 30-ih godina prošlog stoljeća Staljin smjestio Židove i Rome predstavljajući je kao obećanu zemlju, premda je, zapravo, bila riječ o getu, kazao je Zurovac.

Nadahnuće za ovu predstavu Zurovac je, osim u toj glazbi, pronašao i u priči o Kainu i Abelu, točnije u romanu Johna Steinbecka "Istočno od raja", o čemu svjedoči i naziv baleta, naglasio je.

Priča je to o međuljudskim odnosima, osjećajima zatvorenih ljudi, grijehu, te o potrazi za obećanom zemljom.

Premda se i tu predstavu kanilo izvesti na tvrđavi Gripe, od toga se odustalo zbog, kako je rekla ravnateljica splitskog baleta Almira Osmanović, njezine tehničke prezahtjevnosti i poigravanja efektima, što se može postići jedino u kazalištu.

Osim toga, predstava će se, ovakva kakva je, moći plesati i u sezoni bez preinaka i prilagodbi.

Autor scenografije je Slaven Raos, a kostima Katarina Radošević Galić.

Izvođači su Albina Rahmatulina, Lev Šapošnikov, Remus Dimache, Romulus Dimache, Elena Nikolaeva, Sanja Nevešćanin, Tea Jelić i ostali članovi baletnog ansambla splitskog HNK koji u ovoj predstavi i prvi put pjevaju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙