FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sanaderov posjet SAD-u pridonosi jačanju odnosa Hrvatske i SAD-a

WASHINGTON, 18. srpnja 2005. (Hina) - Odnosi Hrvatske i SAD-a sustabilni, a radni posjet hrvatskog premijera Ive Sanadera SAD-u trebaobi ojačati odnose između dviju zemalja, rekao je u ponedjeljak uhrvatskome veleposlanstvu u Washingtonu državni tajnik u Ministarstvuvanjskih poslova i europskih integracija Hido Biščević.
WASHINGTON, 18. srpnja 2005. (Hina) - Odnosi Hrvatske i SAD-a su stabilni, a radni posjet hrvatskog premijera Ive Sanadera SAD-u trebao bi ojačati odnose između dviju zemalja, rekao je u ponedjeljak u hrvatskome veleposlanstvu u Washingtonu državni tajnik u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija Hido Biščević.

Sanader u ponedjeljak u Washingtonu, kao predsjednik HDZ-a, sudjeluje na konferenciji čelnika stranaka Međunarodne demokratske unije (IDU), udruge s više od 80 konzervativnih, demokršćanskih i sličnih stranaka centra i desnog centra, tijekom koje će HDZ biti primljen u njezino članstvo.

Američki predsjednik George W. Bush primit će u utorak u Bijeloj kući sudionike konferencije među kojima će biti i premijer Sanader, što će biti, kako je ocijenio Biščević, prigoda i za kratki razgovor o hrvatsko-američkim odnosima. Biščević je novinarima hrvatskih redakcija također rekao da je, "po nekim naznakama, predsjednik Bush osobno zatražio da premijer Sanader bude na tom sastanku".

Svrha posjeta premijera Sanadera SAD-u jest "jačanje bilateralnih odnosa s najvećom svjetskom silom", rekao je Biščević i dodao da su ti odnosi nešto više od godinu dana "stabilni".

"Nema nikakvog razloga za bilo kakva nagađanja o nekim oscilacijama u hrvatsko-američkim odnosima", rekao je Biščević.

No, dodao je, ima nekih tema koje su "politički i medijski atraktivne", poput želje SAD-a da Hrvatska potpiše sporazum o neizručivanju Amerikanaca Međunarodnome kaznenom sudu (ICC), što Hrvatska odbija.

Biščević je rekao kako nema promjena stajališta Hrvatske i SAD-a glede potpisivanja sporazuma o neizručivanju Amerikanaca ICC-ju, poznatog kao Sporazum članak 98.

Izjavio je kako Hrvatska nije u prilici da mijenja "principijelan stav" glede primjene odredbe Rimskog statuta (ICC-ja) te da Sjedinjene Države ne izvode pritisak na Hrvatsku da to učini.

"Naša je orijentacija da uvjerimo SAD kao vodeću članicu NATO-saveza da kroz primjenu trećeg ciklusa MAP-a ubrzano idemo u NATO, a onda rješavamo i pitanje članka 98.", rekao je Biščević.

Sanader će se u utorak sastati i sa savjetnikom za nacionalnu sigurnost američkog predsjednika Stephenom Hadleyjem, predstavnicima Hrvatskog kluba u Zastupničkom domu Američkog kongresa te s upravom tvrtke "General Dynamics".

Biščević će se u Washingtonu sastati s američkim veleposlanikom za pitanja ratnih zločina Pierre-Richardom Prosperom, a ministar kulture Božo Biškupić razgovarat će sa sugovornicima o primjeni Sporazuma o kulturnoj suradnji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙