FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MVPEI: Pravne osobe iz SCG nemaju pravo raspolagati nekretninama u RH

ZAGREB, 29. srpnja 2005. (Hina) - Ministarstvo vanjskih poslova ieuropskih integracija (MVPEI) priopćilo je u petak, osvrčući se naponudu Srbije za prodaju nekretnina na otočiću Jakljanu u Elafitskomarhipelagu, da pravne osobe iz Srbije i Crne Gore nemaju pravoraspolagati s nekretninama u Hrvatskoj na kojima imaju upisano pravokorištenja.
ZAGREB, 29. srpnja 2005. (Hina) - Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija (MVPEI) priopćilo je u petak, osvrčući se na ponudu Srbije za prodaju nekretnina na otočiću Jakljanu u Elafitskom arhipelagu, da pravne osobe iz Srbije i Crne Gore nemaju pravo raspolagati s nekretninama u Hrvatskoj na kojima imaju upisano pravo korištenja.

"U svezi članaka objavljenih u dnevnim novinama od petka, i oglasa Republičke direkcije za imovinu Republike Srbije o 'prodaji nepokretnosti u svojini Republike Srbije koje se nalaze na teritoriju Republike Hrvatske putem prikupljanja pismenih ponuda' objavljenog u dnevnim novinama Vjesnik u utorak, 26. srpnja 2005., MVPEI želi navesti da prema Zakonu o zabrani raspolaganja i preuzimanja sredstava određenih pravnih osoba na teritoriju Republike Hrvatske pravne osobe iz Srbije i Crne Gore nemaju pravo raspolagati s nekretninama u Republici Hrvatskoj na kojima imaju upisano pravo korištenja (Narodne novine, broj 29/94)", stoji u priopćenju MVPEI-a.

"Od primjene tog Zakona izuzete su nekretnine pravnih osoba iz Slovenije i Makedonije, čije je pravo vlasništva regulirano u skladu s Ugovorom o imovinskopravnim odnosima koje je Hrvatska već sklopila sa Slovenijom i Makedonijom", stoji u priopćenju.

MVPEI dodaje da će se "pitanje imovinskopravnih odnosa na imovini pravnih osoba koja je bila u društvenom vlasništvu i nalazi se na teritoriju Hrvatske ili Srbije i Crne Gore rješavati u skladu s načelima iz Aneksa G Ugovora o pitanjima sukcesije, bilateralno između Hrvatske i SCG, sklapanjem odgovarajućeg ugovora o uređenju tih odnosa kako je najavljeno u Zajedničkoj izjavi hrvatskog premijera Ive Sanadera i predsjednika SCG Svetozara Marovića od 15. studenog 2004. godine".

Hrvatski mediji objavili su u petak da se inače nenastanjeni otočić Jakljan, na kojem je sredinom 1960-tih godina sagrađeno odmaralište za djecu iz Beograda, prodaje uz početnu cijenu od 3,5 milijuna eura. Prema pisanju medija, Direkcija za imovinu Republike Srbije otvorit će ponude 12. kolovoza, a najboljeg ponuđača izabrati u roku od sedam dana.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙