FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Jen potonuo zbog sazivanja parlamentarnih izbora

LONDON, 8. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) - Tečaj jena potonuo je uponedjeljak na svjetskim deviznim tržištima na najnižu razinu premaeuru u proteklih tri i pol mjeseca a oslabio je i prema dolaru kako jejapanski premijer Junichiro Koizumi odlučio raspisati parlamentarneizbore za rujan suočen s odbijanjem zakona o privatizaciji pošte udonjem domu parlamenta.
LONDON, 8. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) - Tečaj jena potonuo je u ponedjeljak na svjetskim deviznim tržištima na najnižu razinu prema euru u proteklih tri i pol mjeseca a oslabio je i prema dolaru kako je japanski premijer Junichiro Koizumi odlučio raspisati parlamentarne izbore za rujan suočen s odbijanjem zakona o privatizaciji pošte u donjem domu parlamenta.

Do podneva je japanska valuta potonula na 138,63 jena za euro te 112,07 jena za dolar. Spustila se i na najnižu razinu prema australskom dolaru u sedam godina.

Političke promjene u Japanu mogle bi uznemiriti inozemne ulagače koji su od početka godine uložili u japansku imovinu otprilike 100 milijardi dolara te potkopati tečaj nacionalne valute.

"Ako vidimo da javno mnijenje ide protiv Koizumija to će biti negativno za jen", rekao je Ian Gunner, čelnik istraživanja pri Mellon Banku.

Političari i analitičari ističu da je japanska oštro podijeljena vladajuća Liberalna Demokratska Stranka u opasnosti od gubitka izbora od glavne opozicijske Demokratske stranke. "I u kratkom i u dugom roku to je negativno za jen", ocijenio je Toru Umemoto, strateg pri Barclays Capitalu u Tokiju. "Mislim da tržište podcjenjuje negativni utjecaj političke konfuzije. Čak i nakon izbora vjerojatno je da će se ta konfuzija nastaviti".

U međuvremenu, dolar je održao dobitke ostvarene krajem prošloga tjedna prema euru, kada je snažniji od očekivanja porast zaposlenosti u SAD-u ojačao očekivanja da će američke kamatne stope nastaviti rasti i u 2006. Tečaj eura do podneva se spustio na 1,237 dolara.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙