FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Riceova poziva Izrael da ne zatvori Pojas Gaze nakon povlačenja

RAMALLAH, 23. srpnja 2005. (Hina/AFP) - Američka državna tajnicaCondoleezza Rice pozvala je u subotu Izrael da ne zatvori Pojas Gazekada se sredinom kolovoza bude povukao s tog područja, nakon razgovoras palestinskim čelnikom Mahmudom Abasom.
RAMALLAH, 23. srpnja 2005. (Hina/AFP) - Američka državna tajnica Condoleezza Rice pozvala je u subotu Izrael da ne zatvori Pojas Gaze kada se sredinom kolovoza bude povukao s tog područja, nakon razgovora s palestinskim čelnikom Mahmudom Abasom.

"Kada se Izraelci povuku iz Gaze, to područje ne treba zatvoriti i izolirati, ostavljajući Palestince zatvorene nakon povlačenja", rekla je Riceova na konferenciji za tisak koju je održala zajedno s Abasom.

Palestinci su nedavno izrazili zabrinutost da će Pojas Gaze za njih biti "golemi zatvor" ukoliko ne dobiju jamstvo za "slobodan prolaz" s tog područja na Zapadnu obalu, novu luku u Gazi, ponovno otvaranje zračne luke i nadzor nad granicom s Egiptom.

Državna tajnica je usto istaknula "napredak" u usklađivanju između Izraelaca i Palestinaca oko povlačenja iz Gaze, ocijenivši da bi "vrlo brzo" moglo doći do dogovora.

Abas je upozorio da se povlačenje iz Gaze mora provesti sukladno "mirovnim smjernicama", najnovijem međunarodnom planu koji predviđa osnutak neovisne palestinske države u 2005., nakon prekida sukoba i obustave naseljavanja.

To je u mjesec dana drugi posjet Condoleezze Rice području na kojemu su se naglo pojačali sukobi u kojima je u devet dana ubijeno 18 Palestinaca i 6 Izraelaca.

Palestinci žele da Washington čini pritisak na Izrael kako bi za evakuacijom iz Gaze na red došlo povlačenje sa Zapadne obale.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙