FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sudan: na Garangovom sprovodu Bechir se obvezao provesti mirovni sporazum

KARTUM, 6. kolovoza 2005. (Hina/AFP) - Sudanski predsjednik Omaral-Bechir obvezao se u subotu na sprovodu bivšeg pobunjeničkog vođe ipotpredsjednika Sudana Johna Garanga da će provesti mirovni sporazumiz Nairobija kojim je krajem siječnja okončan 21-ogodišnji građanskirat između Kartuma i pobunjenika s juga Sudana.
KARTUM, 6. kolovoza 2005. (Hina/AFP) - Sudanski predsjednik Omar al-Bechir obvezao se u subotu na sprovodu bivšeg pobunjeničkog vođe i potpredsjednika Sudana Johna Garanga da će provesti mirovni sporazum iz Nairobija kojim je krajem siječnja okončan 21-ogodišnji građanski rat između Kartuma i pobunjenika s juga Sudana.

Tijekom govora, Bachir je uzeo za ruku Garangovog nasljednika, generala Salva Kiira i podigao mu ruku u znak jedinstva.

"Kažemo našem bratu Slavi Kiiru kako ćemo ostati jedinstveni u provedbi mirovnog sporazuma", rekao je Bachir pred nekoliko desetaka tisuća osoba koje su se okupile u Jubi na Garangovom posljednjem ispraćaju.

Sudanski vojnici osiguravaju grad, a snajperisti su raspoređeni po krovovima zgrada oko crkve Svih Svetih gdje se održala misa. Gradskim ulicama patrolirali su i teško naoružani pobunjenici u kamionetima.

Garangova smrt u padu helikoptera prošloga tjedna razbuktala je trodnevne sukobe između sjevernih i južnih Sudanaca, koji su bili najžešći u glavnom gradu Kartumu, a u kojima je poginulo najmanje 130 ljudi a ranjeno ih je nekoliko stotina.

Kiir, koji je naslijedio Garanga na čelu Narodnog pokreta za oslobođenje Sudana u četvrtak je imenovan potpredsjednikom te zemlje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙