FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sudanski predsjednik poziva na prekid nasilja

KARTUM, 3. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) - Sudanski predsjednik OmarHasan al-Bašir pozvao je u srijedu Sudance da prekinu nasilje koje jeizbilo nakon smrti sudanskog potpredsjednika i bivšeg pobunjeničkogvođe Johna Garanga i naložio da se u zemlji uvedu posebne sigurnosnemjere za zaštitu života i imovine građana.
KARTUM, 3. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) - Sudanski predsjednik Omar Hasan al-Bašir pozvao je u srijedu Sudance da prekinu nasilje koje je izbilo nakon smrti sudanskog potpredsjednika i bivšeg pobunjeničkog vođe Johna Garanga i naložio da se u zemlji uvedu posebne sigurnosne mjere za zaštitu života i imovine građana.

Prema posljednjim podacima Međunarodnog odbora Crvenog križa (ICRC), u nasilju u glavnom gradu Kartumu koje je izbilo u ponedjeljak poginulo je najmanje 84 ljudi, a 300 je ozlijeđeno.

John Garang (60) i još 13 osoba poginulo je kada se u subotu srušio helikopter kojim su iz Ugande putovali za Sudan, a predsjednik Ugande Yoweri Museveni objavio je u ponedjeljak da je osnovano posebno povjerenstvo koje bi trebalo ispitati okolnosti helikopterske nesreće.

Garang je bio vođa pobunjenika u južnom Sudanu, koji su se protiv vlade u Kartumu borili 21 godinu, sve dok u siječnju ove godine nije potpisan mirovni sporazum na temelju kojeg je početkom srpnja Garang prisegnuo za prvoga sudanskog potpredsjednika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙