FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najviši tečaj eura u zadnjih osam tjedana

LONDON, 5. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) - U očekivanju novih američkihgospodarskih pokazatelja koji bi trebali ukazati na vjerojatannastavak kampanje podizanja kamatnih stopa u SAD-u i tijekom 2006.,američka valuta u zadnjih je tjedan dana gubila na vrijednosti premaeuru, koji je sredinom tjedna dosegnuo najvišu razinu u zadnjih osamtjedana.
LONDON, 5. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) - U očekivanju novih američkih gospodarskih pokazatelja koji bi trebali ukazati na vjerojatan nastavak kampanje podizanja kamatnih stopa u SAD-u i tijekom 2006., američka valuta u zadnjih je tjedan dana gubila na vrijednosti prema euru, koji je sredinom tjedna dosegnuo najvišu razinu u zadnjih osam tjedana.

Nakon što je u srijedu premašio psihološku važnu granicu od 1,226 dolara, dosegnuvši i 1,2380 dolara, euro je u četvrtak do podneva oslabio na 1,2312 dolara uslijed dobitonosnih prodaja. Na tjednoj razini ojačao je 1,6 posto.

Posljednji podaci za gospodarstvo eurozone ukazuju na mogući završetak razdoblja usporavanja aktivnosti, što podiže očekivanja na novčanim tržištima da bi Europska središnja banka (ECB) mogla podići kamatnu stopu iduće godine.

Nakon što je prije mjesec dana dosegnuo najnižu razinu u proteklih 14 mjeseci od samo 1,1870 dolara, euro je ojačao nekih četiri posto prema američkoj valuti, no i dalje je devet posto slabiji nego početkom godine.

Tečaj dolara spustio se unatoč najavama iz američke središnje banke Fed da će kamatne stope trebati dalje rasti nakon niza dobrih gospodarskih pokazatelja. Neki tržišni analitičari ističu da su razlog tome već uračunati u cijenu dolara dobri pokazatelji najvećeg svjetskog gospodarstva. Investicijska banka UBS u svojoj obavijesti klijentima poručila je da je izostali daljnji uzlet dolara nakon snažnih gospodarskih pokazatelja znak da dugoročni investitori preusmjeruju svoju pozornost na njegove strukturalne slabosti.

Trgovci očekuju u petak podatak o zaposlenosti u SAD-u, jedan od ključnih pokazatelja koji bi trebao ukazati na to hoće li američka središnja banka Fed nastaviti s podizanjem kamatnih stopa i u 2006. Kamatna stopa za prekonoćne pozajmice trenutno iznosi 3,25 posto i očekuje se da je Fed podigne na 3,5 posto idućeg utorka. "Ključni test je u petak. Ako tečaj dolara ne reagira na pozitivne pokazatelje, to će biti vrlo znakovito", rekao je valutni strateg Bank of New Yora Simon Derrick.

Britanska funta kretala se oko najviše razine u zadnja tri tjedna prema dolaru, u visini 1,7742 dolara, jedan posto više nego u tjednu ranije u očekivanju odluke Bank of England o kamatnim stopama. Ona ih je u četvrtak po prvi puta snizila u zadnje dvije godine.

Skok cijena japanskih dionica na Tokijskoj burzi blizu psihološki važne granice od 12.000 bodova potaknula je i kupovine jena. Strani ulagači velik dio svog portfelja drže u japanskim dionicama, a samo u prva tri tjedna srpnja kupili su ih u vrijednosti 989,2 milijardi jena ili 8,81 milijardu dolara. Podršku jenu pružio je i guverner japanske središnje banke Toshihiko Fukui, koji je rekao da postoji velika šansa da deflacija u Japanu završi do kraja ljeta, te da bi cijene mogle početi rasti prema kraju godine, što je signal da bi banka mogla napustiti politiku držanja kamatne stope blizu nulte razine. Njegov tečaj do četvrtka je ojačao za više od jedan posto, na 111,3 jena za dolar. Istodobno, švicarski franak ojačao je gotovo dva posto, na 1,264 dolara.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙