FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rijeka: još se utvrđuju Uzroci jaka onečišćenja gradske plaže

RIJEKA, 25. srpnja 2005.(Hina) - Uzroci onečišćenja mora na gradskomkupalištu u naselju Pećinama u Rijeci još nisu utvrđeni, pa je danasizrađen program mjera za njihovo hitno pronalaženje, priopćeno jedanas iz riječkoga Komunalnog društva Vodovod i kanalizacija.
RIJEKA, 25. srpnja 2005.(Hina) - Uzroci onečišćenja mora na gradskom kupalištu u naselju Pećinama u Rijeci još nisu utvrđeni, pa je danas izrađen program mjera za njihovo hitno pronalaženje, priopćeno je danas iz riječkoga Komunalnog društva Vodovod i kanalizacija.

U Vodovodu i kanalizaciji ističu kako je utvrđeno da onećišćenje ne ugrožava izvore pitke vode te da se pojačano nadziru sva izvorišta pitke vode.

Na plaži kod riječkog hotela "Park" u Pećinama je prošli tjedan zabranjeno kupanje, a danas je kupačima ponovno preporučeno da se suzdrže od kupanja na širem području kupališta.

Prošli je tjedan je na toj plaži utvrđeno vrlo jako onečišćenje mora za koje se, kako je tada rekao gradonačelnik Vojko Obersnel, pretpostavlja da dolazi iz neke propusne septičke jame ili kanalizacije koja nije priključena na središnji gradski kanalizacijski sustav. Obalne stijene na hotelskoj plaži poprimile su crvenosmeđu boju, na plaži se osjeti jak smrad, a onečišćena voda dospijeva u more iz triju vrulja.

Stručna skupina, u kojoj su predstavnici Vodovoda i kanalizacije, Hrvatskih voda i hidrogeolog prof. Božidar Biondić, odredila je danas šire područje, od naselja Donje Vežice do Pećina, na kojem će se nastaviti svaki dan ispitivati stanje javnog sustava odvodnje otpadnih voda. Započet će i izradba dopunskih hidrogeoloških snimaka šireg područja i pojačano uzorkovanje mora na mjestu onečišćenja.

Dosadašnji rezultati analiza ne pokazuju promjenu u kakvoći pitke vode i pokazuju vrlo dobra fizikalna, kemijska i bakteriološka svojstva, navode u Vodovodu i kanalizaciji.

U riječkoj gradskoj upravi potkraj prošlog tjedna osnovana je operativna skupina za utvrđivanje i uklanjanje onečišćenja mora na Pećinama. Predstavnici gradske uprave, Vodovoda i kanalizacije, Zavoda za javno zdravstvo, Hrvatskih voda i stručni suradnik prof. Biondić zaključili su da dosadašnje analize ne upućuju da je izvor onečišćenja u sustavu javne odvodnje, ali i da treba nastaviti ispitivanja kanalizacijske mreže.

Najavljeno je i da će Zavod za javno zdravstvo zatražiti biološku analizu uzoraka stijena u području onešišćenja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙