FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: Podobnikova juha u sezoni kiselih krastavaca

LJUBLJANA,4. kolovoza 2005.(Hina) - Slovensko-hrvatske odnose ljetiobično obilježavaju medijske čarke koje su posljedica neriješenihodnosa, ali i "sezone kiselih krastavaca", kada mediji vape za temamakojima će ispuniti sadržaj, no to ne koristi poslovnim odnosima iintenzivnoj turističkoj suradnji, ocjenjuje u komentaru od četvrtkamariborski dnevni list "Večer".
LJUBLJANA,4. kolovoza 2005.(Hina) - Slovensko-hrvatske odnose ljeti obično obilježavaju medijske čarke koje su posljedica neriješenih odnosa, ali i "sezone kiselih krastavaca", kada mediji vape za temama kojima će ispuniti sadržaj, no to ne koristi poslovnim odnosima i intenzivnoj turističkoj suradnji, ocjenjuje u komentaru od četvrtka mariborski dnevni list "Večer".

"I ovog ljeta uzburkali su se slovensko-hrvatski politički odnosi i nema kraja prijetnjama preko granice. Vruću političku juhu skuhao je mlađi brat Podobnik, Marjan, koji traži uspostavu slovenskoga državnog teritorija na južnoj granici prema stanju od 25. lipnja 1991. iako je njegov brat Janez potpisao brijunsku izjavu o izbjegavanju izgreda. Ni Podobnikova ni Janšina stranka jučer s tim u svezi nisu reagirale, ali je zato zagrebački Večernji list svojim čitateljima ponudio velik naslov: Slovenci zahtijevaju promjenu granice i Piranski zaljev", piše u komentaru "Večera" Manfred Meršnik, koji ističe da "sezonu kiselih krastavaca na obje strane granice" prate velike vrućine i gužve na cestama te turistički sporovi poput onoga između ljubljanske turističke agencije Globtoura i skupine hrvatskih hotelijera kojima je Globtourova filijala u Pragu nakon stečaja ostala dužna pola milijuna eura.

"I baš u to vrijeme Hrvati u anketama serviraju i podatak da su kod njih čak i Česi popularniji od slovenskih turista: samo pet posto od 400 anketiranih odgovorilo je da Slovence rado vide na hrvatskoj obali. Jesu li se Istrani i Dalmatinci uistinu zasitili slovenskih turista koji su im donedavno spašavali turističku sezonu? Još ovog svibnja hrvatski su hotelijeri izjavljivali da su im Slovenci spasili prvosvibanjske aranžmane", komentira mariborski list i pita se "kome zapravo koriste prijetnje preko granice".

"Turizmu to sigurno ne koristi jer su slovenski marketinški stručnjaci još prije početka glavne sezone najavili da će se broj slovenskih turista u Hrvatskoj smanjiti najmanje za petinu, i to zbog visokih izvanpansionskih cijena, negostoljubivosti na Jadranu, koja je u velikom porastu, te zbog uredbe hrvatske carine po kojoj će vlasnici kamp-prikolice, a mnoge su, nažalost, bez kotača, morati registrirati, pa čak za njih i platiti carinu", piše Meršnik, koji dodaje da je zbog slabijeg odnosa prema stranim turistima i direktor HTZ-a Niko Bulić turističke djelatnike na Jadranu upozorio: "Budimo dobri domaćini. Prema turistima moramo biti takvi, a korist od toga bit će dugoročna."

"Zar uistinu nema mogućnosti da obje strane (vlade, političari, poslovni ljudi, pa i turisti) barem preko ljeta zaborave na Gordijev čvor stalnih nesporazuma? Globtour je na primjer jučer opet ponudio ruku pomirbe. Za poslove, a ponajprije za turizam, nesnošljiva je stalna oscilacija između virtualnog rata i mira", ističe na kraju komentara u mariborskom dnevnom listu "Večer" Manfred Meršnik.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙