FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pritisak Slovenske nacionalne alijanse za rješenje granice

LJUBLJANA,2. kolovoza 2005.(Hina) - Slovenska nacionalna alijansa(SNZSLS), koju vode nekadašnji zamjenik premijera Marjan Podobnik i"borac za slovensku južnu granicu" Jožko Joras, čini pritisak napremijera Janeza Janšu da uvaži njezina stajališta pri sastavljanjuradne skupine pravnih stručnjaka koja će na jesen pripremitistajališta službene Ljubljane o graničnim rješenjima s Hrvatskom,javljaju u utorak slovenski mediji. Podobnik i Joras pozivaju se nanavodne odluke sa sastanka te političke skupine, koja djeluje u sklopuSlovenske pučke stranke (SLS). Sastanak je, kako navode, održan uItaliji, u Opicinama blizu Trsta, a predsjednik SNZSLS-a MarjanPodobnik predložio je Pučkoj stranci, koja djeluje u Janšinojkoaliciji, da premijeru i ostalim vladajućim strankama predloži daparlament prihvati "odgovarajući akt koji bi ponovno potvrdiojurisdikciju Slovenije na kopnu i moru, koju je imala 25. lipnja1991". Predloženo je i nekoliko članova radne skupine, među kojima iJožko Joras.
LJUBLJANA,2. kolovoza 2005.(Hina) - Slovenska nacionalna alijansa (SNZSLS), koju vode nekadašnji zamjenik premijera Marjan Podobnik i "borac za slovensku južnu granicu" Jožko Joras, čini pritisak na premijera Janeza Janšu da uvaži njezina stajališta pri sastavljanju radne skupine pravnih stručnjaka koja će na jesen pripremiti stajališta službene Ljubljane o graničnim rješenjima s Hrvatskom, javljaju u utorak slovenski mediji. Podobnik i Joras pozivaju se na navodne odluke sa sastanka te političke skupine, koja djeluje u sklopu Slovenske pučke stranke (SLS). Sastanak je, kako navode, održan u Italiji, u Opicinama blizu Trsta, a predsjednik SNZSLS-a Marjan Podobnik predložio je Pučkoj stranci, koja djeluje u Janšinoj koaliciji, da premijeru i ostalim vladajućim strankama predloži da parlament prihvati "odgovarajući akt koji bi ponovno potvrdio jurisdikciju Slovenije na kopnu i moru, koju je imala 25. lipnja 1991". Predloženo je i nekoliko članova radne skupine, među kojima i Jožko Joras.

To bi za Sloveniju, po Podobnikovim tvrdnjama, bilo iznimno važno zbog Schengenske granice koju namjerava uspostaviti godine 2007.

Kako u utorak piše ljubljansko "Delo", Slovenska nacionalna alijansa namjerava premijeru Janši predložiti da Hrvatskoj ponudi da se pomakne "privremena kontrolna točka Plovanija, koja je nezakonito izgrađena na slovenskome katastarskom terenu", a zahtijeva i da Slovenija preuzme "potpunu jurisdikciju u Piranskome zaljevu".

Nekadašnji predsjednik Vrhovnog suda Mitja Deisinger izjavio je za "Delo" kako vjeruje da je Janša "sposoban implementirati brijunsku izjavu" o stanju na granici u doba osamostaljenja dviju država.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙