FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Jelinčič poziva Rupela na akciju

LJUBLJANA,15. srpnja(Hina) - Čelnik slovenskih krajnih nacionalistaZmago Jelinčič pozvao je u petak ministra vanjskih poslova DimitrijaRupela da odlučnije reagira kako bi "zaštitio slovensku teritorijalnucjelovitost" nakon "incidenta u kojemu je hrvatska policijalegitimirala putnike na jednoj austrijskoj jahti u Piranskom zaljevu".
LJUBLJANA,15. srpnja(Hina) - Čelnik slovenskih krajnih nacionalista Zmago Jelinčič pozvao je u petak ministra vanjskih poslova Dimitrija Rupela da odlučnije reagira kako bi "zaštitio slovensku teritorijalnu cjelovitost" nakon "incidenta u kojemu je hrvatska policija legitimirala putnike na jednoj austrijskoj jahti u Piranskom zaljevu".

Kako je u petak javila slovenska agencija STA, Jelinčič je ocijenio da taj slučaj krši brijunski dogovor hrvatske i slovenske vlade o izbjegavanju incidenata i u otvorenom pismu pozvao Rupela da taj potez kvalificira kao "upad hrvatskih snaga na slovenski teritorij".

Hrvatska policija opovrgnula je tvrdnje nekih slovenskih medija i političara da se u četvrtak u Savudrijskoj vali dogodio izgred, odnosno da su hrvatski policajci unutar slovenskih teritorijalnih voda kontrolirali austrijsku jahtu s turistima.

Glasnogovornik istarske policije Robert Pavleković Hini je izjavio da je austrijska jahta kontrolirana jučer u 12,25 sati unutar hrvatskih teritorijalnih voda, 0,7 nautičkih milja južnije od crte razgraničenja u Savudrijskoj vali, odnosno stotinjak metara od autokampa Kanegra kraj Umaga.

U istarskoj policiji kažu da je austrijska jahta kontrolirana prilikom redovnih aktivnosti i tvrde da se ne radi o nikakvom izgredu.

Isto kažu i u hrvatskom MUP-u u kojemu, pak, tvrde da je jučer slovenska policija prešla crtu razgraničenja u Savudrijskoj vali. "Oko 10,20 sati u hrvatskim teritorijalnim vodama uočen je slovenski policijski brod koji je nakon upozorenja oko 10,45 sati napustio naše vode", kazao je glasnogovornik MUP-a Zlatko Mehun.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙