FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Krško moguća lokacija za nuklearni otpad

LJUBLJANA,13. srpnja 2005.(Hina) - Slovenska agencija za radioaktivniotpad (ARAO) u četvrtak će objaviti listu od 12 lokacija za smještajnisko i srednjeradioaktivnog otpada, a najizglednije mjesto za gradnjuodlagališta je područje u blizini nuklearke Krško.
LJUBLJANA,13. srpnja 2005.(Hina) - Slovenska agencija za radioaktivni otpad (ARAO) u četvrtak će objaviti listu od 12 lokacija za smještaj nisko i srednjeradioaktivnog otpada, a najizglednije mjesto za gradnju odlagališta je područje u blizini nuklearke Krško.

Direktor ARAO-a Miran Veselič najavio je u razgovoru sa stanovnicima Krškog da je ta općina na vrhu mogućih lokacija, javila je u srijedu slovenska agencija STA.

Stanovnici naselja Vrbine na lijevoj obali Save, neposredno uz nuklearku i u blizini mjesta gdje se gradi buduća industrijska zona, zatražili su da im se zbog degradacije prostora i smanjene vrijednosti njihovih stambenih objekata osigura dobivanje individualne odštetne rente. Takvu je godišnju rentu do sada primala lokalna zajednica. Ako država stanovnicima Vrbine ne osigura odštetnu kompenzaciju, oko 250 ljudi spremno je iseliti se iz svojih kuća i stanova, najavili su mještani u razgovoru s predstavnicima Agencije i nuklearke.

Direktor nuklearke Krško Stane Rožman izjavio je da podržava njihov prijedlog i da bi posebno povjerenstvo trebalo pripremiti zakonska rješenja kojima bi se osiguralo pravo na isplatu takvih individualnih renti.

Predstavnici Vrbine, navodi agencija STA, tvrde da u protekle 23 godine otkako je nuklearka u njihovu susjedstvu nisu dobili ništa, a novac koji je dobila lokalna zajednica iskorišten je za općinske potrebe i nije došao do njih.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙