FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Donacija Švedske za projekt okrupnjavanja poljoprivrednog zemljišta

ZAGREB, 4. kolovoza 2005. (Hina) - Vlada je na današnjoj sjedniciprihvatila Posebni ugovor sa švedskom Vladom o provedbi pripremne fazepilot projekta 'Okrupnjavanje poljoprivrednog zemljišta u Hrvatskoj'.
ZAGREB, 4. kolovoza 2005. (Hina) - Vlada je na današnjoj sjednici prihvatila Posebni ugovor sa švedskom Vladom o provedbi pripremne faze pilot projekta 'Okrupnjavanje poljoprivrednog zemljišta u Hrvatskoj'.

Ukupan iznos darovnice Kraljevine Švedske za cjelokupni projekt, njegovu pripremnu i provedbenu fazu, je 16,15 milijuna švedskih kruna ili 12,58 milijuna kuna.

Glavni ciljevi pilot projekta koji počinje ove godine i trebao bi trajati tri godine, su povećanje poljoprivredne produktivnosti, stvaranje uvjeta za privredni i društveni razvoj i ublažavanje siromaštva u seoskim područjima, ističu u Ministarstvu poljoprivrede.

Projekt bi trebao rezultirati razvojem modela okrupnjavanja poljoprivrednog zemljišta i donošenjem za to potrebnih zakona i drugih pravnih akata.

Pripremna faza projekta na koju se odnosi donacija sastoji su od izrade projektne dokumentacije, a financirat će se u potpunosti švedskom darovnicom unutar iznosa od 4 milijuna švedskih kruna, odnosno 3,11 milijuna kuna. Nadležno tijelo za provedbu Posebnog ugovora hrvatske i švedske Vlade je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva.

Prema Popisu poljoprivrednog stanovništva iz 2003. godine, u Hrvatskoj je 450 tisuća poljoprivrednih gospodarstava prosječne površine 1,92 hektara te 1.364 poljoprivredna poduzeća. Ukupna obradiva i obrađena površina je 1,08 milijuna hektara, od čega 860 tisuća hektara u privatnom vlasništvu.

U strukturi registriranih komercijalnih poljoprivrednih gospodarstva, od njih 141.141, samo 1.050 ili 1 posto ima preko 50 hektara zemljišta, a najviše ih je u skupini od 1 do 5 hektara - 58.841 ili 42 posto. Usitnjenost posjeda je velika zapreka razvoju poljoprivrede, kažu u Ministarstvu poljoprivrede te ističu da je okrupnjavanje zemljišta jedna od bitnih pretpostavki za povećanje produktivnosti i konkurentnosti poljoprivrede.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙