FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor o izmjenama Zakona o poljoprivrednom zemljištu

ZAGREB,14. srpnja(Hina) - Saborski klubovi podržali su danas predloženeizmjene Zakona o poljoprivrednom zemljištu, ali oporbeni prozivajuVladu što te izmjene nije donijela i prije te tako spriječila'tajkunizaciju' poljoprivrednog zemljišta u državnom vlasništvu.
ZAGREB,14. srpnja(Hina) - Saborski klubovi podržali su danas predložene izmjene Zakona o poljoprivrednom zemljištu, ali oporbeni prozivaju Vladu što te izmjene nije donijela i prije te tako spriječila 'tajkunizaciju' poljoprivrednog zemljišta u državnom vlasništvu.

Božidar Pankretić (HSS) prozvao je Vladu, odnosno Ministarstvo poljoprivrede što u travnju, kada je Sabor također raspravio izmjene spomenutog zakona, nije uputilo i ove izmjene, kojima se propisuje rok u kojemu jedinice lokalne samouprave moraju donijeti programe raspolaganja poljoprivrednim zemljištem.

"Zašto se parlament podcjenjuje i koristi za ispravke domaćih zadaća nekih činovnika i suradnika u Ministarstvu", upitao je ministra poljoprivrede Petra Čobankovića, pozvavši ga da imenuje činovnike koji, iako je Sabor upozoravao na potrebu promjena zakona, to nisu uvrstili u proceduru.

Željko Kurtov (HNS/PGS) upozorio je da se zbog nedonošenja programa raspolaganja zemljištem provodi 'tajkunizacija' nad državnim zemljištem, da lokalni tajkuni na tom zemljištu bez ikakvih prava sade razne kulture i izvlače dobit.

Od Ministarstva je zatražio da osnuje povjerenstvo koje bi obišlo teren te spriječilo takve i slične manipulacije državnim zemljištem.

Zvonimir Mršić (SDP) naglasio je da za problem nedonošenja programa raspolaganja zemljištem uglavnom nisu krive lokalne jedinice, već Ministarstvo koje ni nakon godinu ili dvije od podnošenja programa nije u stanju riješiti predmet.

"Događa se da lokalne jedinice naprave program, upute ga u Ministarstvo, ali tada administracija šuti godinama, a netko koristi to zemljište", upozorio je.

Izmjenama Zakona o poljoprivrednom zemljištu Vlada kani ubrzati dugotrajne postupke donošenja programa raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu države.

Izmjenama se propisuje da bi, ako općinska ili gradska vijeća do 30. rujna ne donesu spomenute programe, umjesto njih to učinilo županijsko poglavarstvo.

U ponudi za zakup zemljišta morao bi biti priložen gospodarski program korištenja zemljišta, kao sastavni dio ugovora o zakupu, koji bi se, ne provodi li se taj program, mogao raskinuti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙