FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pojas Gaze: izraelski desničari prekinuli marš; policija privela njih 150

ZAGREB, 4. kolovoza 2005. (Hina) - Tisuće izraleskih desničara, protivnika povlačenja iz okupiranih područja, prekinule su prosvjednimarš prema pojasu Gaze u četvrtak rano ujutro nakon što su im snagesiugrnosti blokirale put, a policija je privela 150 prosvjednika kojisu se uspjeli infiltrirati u zabranjeno područje.
ZAGREB, 4. kolovoza 2005. (Hina) - Tisuće izraleskih desničara, protivnika povlačenja iz okupiranih područja, prekinule su prosvjedni marš prema pojasu Gaze u četvrtak rano ujutro nakon što su im snage siugrnosti blokirale put, a policija je privela 150 prosvjednika koji su se uspjeli infiltrirati u zabranjeno područje.

Prosvjednici, koje su izraleske snage sigurnosti zaustavile na 20 kilometara od Gaze, došli su iz grada Ofakima u južnom Izraelu gdje ih se u srijedu navečer okupilo oko 10.000.

Reuters javlja da su se u Ofakim počeli vraćati prije zore, dok su njihovi vođe najavili da će se odmoriti i odlučiti što im je dalje činiti.

Agencija Associated press javlja da je policija privela 150 od 200 prosvjednika koji su se uspjeli ubaciti u Gazu unatoč zabrani ulaska u to područje, objavio je glasnogovornik policije Avi Zelba.

Snage sigurnosti, a prema Reutersu u tom je području raspoređeno oko 17.000 pripadnika policije i vojske, nastavlja tragati za preostalom pedesetoricom, kazao je Zelba.

Započeti prosvjed bio je posljednji pokušaj desničarskih doseljenika i njihovih pristaša da spriječe provedbu plana izraelskog premijera Ariela Sharona o evakuaciji židovskih naselja iz pojasa Gaze koje treba početi 17. kolovoza u sklopu napora za trajnim mirom s Palestincima.

Prema Sharonovu planu Izrael treba ukloniti 21 naselje iz pojasa Gaze i četiri od njih 120 na Zapadnoj obali. Ta evakuacija obuhvaća 9.000 židovskih doseljenika, što je četiri posto od 240.000 deseljenika nastanjenih u Gazi i na Zapadnoj obali zajedno s 3,8 milijuna Palestinaca.

Sjedinjene Države, partner Izraela drže Sharonov plan dobrim smjerom za obnovu mirovnih pregovora i mir s Palestincima koji žele u tom području stvoriti vlastitu državu.

Palestinci pak pozdravljaju izraelsko povlačenje ali strahuju da je Sharon žrtvovao Gazu u zamjenu za trajni ostanak na Zapadnoj obali.

I većina Izraelaca podržava povlačenje, pokazuju ankete, no protivnici tvrde da je to izdaja židovskih biblijskih prava na zemlju i nagrada za pet godina dugu palestinsku pobunu.

Međunarodne pravne institucije proglasile su židovska naselja na okupiranim područjima protuzakonitima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙