FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Peres: Izraelci ne bi trebali rušiti kuće doseljenika, dugo bi trajalo i bilo bi skupo

JERUZALEM , 6. srpnja 2005. (Hina/AFP) - Drugi čovjek izraelskogkabineta Shimon Peres u srijedu se pohvalno izrazio o nedavnoj zamislipredsjednika Palestinske samouprave Mahmuda Abasa iznesenoj uintervjuu izraelskom radiju o tomu da Izraelci ne bi trebali rušitikuće u pojasu Gaze odakle će se židovski doseljenici evakuiratipolovinom kolovoza, suprotno načelnom dogovoru nedavno zaključenom sPalestinskom samoupravom.
JERUZALEM , 6. srpnja 2005. (Hina/AFP) - Drugi čovjek izraelskog kabineta Shimon Peres u srijedu se pohvalno izrazio o nedavnoj zamisli predsjednika Palestinske samouprave Mahmuda Abasa iznesenoj u intervjuu izraelskom radiju o tomu da Izraelci ne bi trebali rušiti kuće u pojasu Gaze odakle će se židovski doseljenici evakuirati polovinom kolovoza, suprotno načelnom dogovoru nedavno zaključenom s Palestinskom samoupravom.

"Mislim da ne bi trebalo rušiti kuće, jer bi taj posao trajao mjesecima i puno bi stajao. Palestinci bi sami trebali odlučiti što će napraviti s građevinskim materijalom", rekao je Peres za izraelski javni radio. 19. lipnja američka državna tajnica Condoleezza Rice je u Jeruzalemu najavila kako su Izraelci i čelnici Palestinske samouprave postigli načelan sporazum o rušenju kuća doseljenika u pojasu Gaze. No, u nedavnom intervjuu za izraelski radio, predsjednik Palestinske samouprave Mahmud Abas potvrdio je da će surađivati s Izraelcima kada je riječ o tomu što će biti sa 1.200 židovskih kuća te je iznio zamisao o ponovnom korištenju građevnog materijala.

Istodobno je glavna organizacija izraelskih doseljenika pozvala svoje pristalice da se masovno odazovu prosvjedima protiv plana o povlačenju iz židovskih naselja u pojasu Gaze, koji bi trebali početi 18. srpnja. Prosvjednici bi svakodnevno iz svih izraelskih mjesta trebali kretati prema Goush Katifu, bloku židovskih naselja na jugu pojasa Gaze.

"Ovaj masovni pokret organiziranih židovskih snaga prema Goush Katifu trebao bi pomoći našoj braći-herojima", stoji u priopćenju Vijeća za židovska naselja na području Zapadne obale i u pojasu Gaze objavljenom u srijedu. U tekstu se kaže kako će "konvoji kretati ujutro iz svih izraelskih lokaliteta, zborno mjesto bit će u Netivotu u pustinji Negev, a zatim će se sporednim cestama nastaviti prema Goush Katifu".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙