FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Beograd bi mogao internacionalizirati problem izbjeglica iz Hrvatske

BEOGRAD,3. kolovoza(Hina) - Ministar za ljudska i manjinska pravaSrbije i Crne Gore Rasim Ljajić izjavio je u srijedu, obilazećiizbjeglice iz Hrvatske u kolektivnom centru u Krnjači pokraj Beograda,da SCG i Hrvatska moraju normalizirati odnose i dijalogom riješitiproblem izbeglica jer će u suprotnom Beograd taj probleminternacionalizirati i zatražiti da ga međunarodne organizacijepoboljšaju.
BEOGRAD,3. kolovoza(Hina) - Ministar za ljudska i manjinska prava Srbije i Crne Gore Rasim Ljajić izjavio je u srijedu, obilazeći izbjeglice iz Hrvatske u kolektivnom centru u Krnjači pokraj Beograda, da SCG i Hrvatska moraju normalizirati odnose i dijalogom riješiti problem izbeglica jer će u suprotnom Beograd taj problem internacionalizirati i zatražiti da ga međunarodne organizacije poboljšaju.

"Želimo pune i dobre odnose s Hrvatskom jer je to u našem interesu. Osim toga, nitko nas neće primiti u Europsku uniju ako u europsko dvorište donesemo međusobne sukobe", kazao je Ljajić novinarima, dodajući da je vojno-policijska akcija Oluja bila etničko čišćenje, u kojem je 1995. godine iz Hrvatske protjerano oko 250 tisuća Srba.

"Ako 250 tisuća ljudi u roku od nekoliko dana napusti svoje domove sigurno je da se radi o etničkom čišćenju", kazao je Ljajić novinarima te apelirao na političare iz Hrvatske i Srbije i Crne Gore da se suzdrže od "teških riječi i velikih prijetnji" i da se okrenu dijalogu kako bi riješili problem izbjeglih.

Ljajić je dodao da ne očekuje da hrvatski predsjednik i premijer Stjepan Mesić i Ivo Sanader promijene stav o Oluji, a da Srbija ne može čekati da se to dogodi kako bi se promijenila "ukupna i politička atmosfera" za uspješan povratak izbjeglih.

"Na žalost, nisam osjetio potpunu spremnost hrvatske strane da se proces povratka intenzivira", kazao je Ljajić, dodajući da se u prvih šest mjeseci ove godine u Hrvatsku vratilo tek nešto više od 1900 ljudi.

Tom malom broju povratnika doprinose i njihova uhićenja u proteklih nekoliko meseci na osnovu tajnih popisa i optužnica, kazao je Ljajić, dodajući da vlasti u Beogradu još nisu dobile revidirani spisak Srba optuženih za zločine u Hrvatskoj.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙