FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bivši kuhar iz Brezovice osumnjičen za još jedno spolno zlostavljanje

ZAGREB, 2. kolovoza 2005. (Hina) - Pritvoreni bivši kuhar Caritasovadoma u Brezovici Mijo Penić (28), osumnjičen za silovanje štićenicedoma, danas je kazneno prijavljen i zbog sumnje da je 1997. počiniobludne radnje i zadovoljavao pohotu pred drugom, tada 13-godišnjomštićenicom doma, doznaje se u zagrebačkoj policiji.
ZAGREB, 2. kolovoza 2005. (Hina) - Pritvoreni bivši kuhar Caritasova doma u Brezovici Mijo Penić (28), osumnjičen za silovanje štićenice doma, danas je kazneno prijavljen i zbog sumnje da je 1997. počinio bludne radnje i zadovoljavao pohotu pred drugom, tada 13-godišnjom štićenicom doma, doznaje se u zagrebačkoj policiji.

Policija je zagrebačkom Općinskom državnom odvjetništvu za mladež prijavu protiv kuhara podnijela redovnim putem jer je on od 23. srpnja u pritvoru. O pojedinostima kaznene prijave u policiji nisu željeli govoriti jer je riječ o predmetu u kojemu je žrtva u vrijeme navodnog zločina bila maloljetna.

Penića se do sada teretilo da je nad štićenicom doma počinio spolne radnje izjednačene sa silovanjem. Na te sumnje Penić se nije očitovao, već je odlučio braniti se šutnjom. U tom se slučaju na zagrebačkom Županijskom sudu još uvijek vodi istraga, a očekuju se rezultati vještačenja, odnosno utvrđivanja autentičnosti Penićeva dnevnika u kojemu je navodno detaljno opisivao silovanja i bludničenja nad štićenicama doma.

Dnevnik je nakon višesatne policijske pretrage pronađen u kući ravnateljice Caritasa zagrebačke nadbiskupije Jelene Brajše koja je u medijskim istupima tvrdila da je dnevnik samo vidjela, ali ne i čitala i odnijela kući. Brajši je nakon pretrage u kući pozlilo, pa je završila u bolnici.

Mediji već dulje vrijeme nagađaju da će tužiteljstvo i protiv nje pokrenuti kazneni postupak. Prvo se pisalo o mogućoj prijavi zbog neprijavljivanja, odnosno prikrivanja zlostavljanja u Brezovici za koja je osumnjičen 52-godišnji bivši domar, a nakon uhićenja bivšeg kuhara nagađa se da će Brajša biti kazneno prijavljena zbog pomaganja počinitelju nakon počinjenja kaznenog djela.

S druge strane, neki, a među njima i odvjetnik Silvije Degen koji zastupa Caritas, nagađaju da do kaznenog progona Brajše neće doći jer je u svim navedenim slučajevima nastupila zastara.

Uz bivšeg domara i kuhara kazneni je postupak za "slučaj Brezovica" do sada pokrenut i protiv pet odgojiteljica, među kojima su i tri časne sestre. Njih se sumnjiči da su zanemarivale i zlostavljale štićenike.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙