FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pula: županijski državni odvjetnik o "slučaju Centra za odgoj djece i mladeži"

PULA, 6. srpnja 2005.(Hina) - Istarski županijski državni odvjetnikVlatko Nuić izjavio je danas kako će proučiti spis o pulskom Centru zaodgoj djece i mladeži, u kojem je inspekcija Ministarstva zdravstva isocijalne skrbi provela nadzor zbog indicija o seksualnomzlostavljanju štićenika, te da će sutra dati uputu Općinskom državnomodvjetništvu kako da postupi.
PULA, 6. srpnja 2005.(Hina) - Istarski županijski državni odvjetnik Vlatko Nuić izjavio je danas kako će proučiti spis o pulskom Centru za odgoj djece i mladeži, u kojem je inspekcija Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi provela nadzor zbog indicija o seksualnom zlostavljanju štićenika, te da će sutra dati uputu Općinskom državnom odvjetništvu kako da postupi.

Ravnatelj Centra za odgoj djece i mladeži u Puli Aleksandar Tašić u izjavi za novinare odbacio je sumnje da je u tom centru bilo seksualnog zlostavljanja i zataškavanja takvih navodnih slučajeva i cijeli slučaj tumači napadom na njega kao ravnatelja.

U domu na Monte Zaru smještena su djeca s teškoćama u ponašanju i počinitelji kažnjivih djela. Taj cenatr inače udomljuje 28 štićenika, a u njemu ih trenutačno boravi osmero.

Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi poslao je inspekciju zbog, kako je rekao ministar Neven Ljubičić, čvrstih indicija da je bilo seksualnog zlostavljanja štićenika. Po napisima u tisku, sumnja se da su napravljeni pornografski videosnimci štićenika, a nekolicina štićenica tvrdi da ih je domski kuhar pokušao seksualno iskoristiti.

Županijski državni odvjetnik Vlatko Nuić izjavio je danas novinarima da je Općinsko državno odvjetništvo zatvorilo prijavu o navodnu snimanju štićenika, smatrajući kako nema osnova za kazneni progon. Policija je o tom slučaju Općinsko državno odvjetništvo izvijestila 1. ožujka 2004. Slučaj u kojem su dvije štićenice prijavile kuhara za navodno seksualno zlostavljanje aktualan je i dalje, rekao je.

Kazao je da je on preuzeo spise iz Općinskog državnog odvjetništva i napomenuo da u slučajevima koji se navode nema zastare.

Glasnogovornik istarske Policijske uprave Robert Pavleković na današnjoj je redovitoj konferenciji za novinare kazao kako je policija sve podatke prikupljene 2003. u Centru za odgoj djece i mladeži i dokumentaciju o tome proslijedila državnom odvjetništvu. Ako oni sada zatraže, policija će nastaviti svoju obradbu u Centru, rekao je Pavleković.

Ravnatelj Centra za odgoj djece i mladeži u Puli Aleksandar Tašić ustvrdio je danas da nema pedofilije u Centru te da je njega i djelatnike Centra ogorčio nadzor koji se, kako tvrdi, provodi na temelju anonimne dojave.

"Doista je žalosno što se događaji u Brezovici i Lugu sada iskorištavaju za neutemeljen napad na našu ustanovu, djelatnike, štićenike i mene kao ravnatelja. Ako do sada inspekcijski nadzor, policija i državno odvjetništvo nisu pronašli razloge za kazneni progon, a iz našeg doma i dalje samo stižu brojne anonimne prijave Ministarstvu, mogu zaključiti da je posrijedi isključivo podmetanje s ciljem da se uništi dom i mene kao ravnatelja", rekao je ravnatelj pulskog Centra za odgoj djece i mladeži Aleksandar Tašić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙