FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dolar blago oslabio, jen jača

LONDON, 2. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) - Ulagači na svjetskimdeviznim tržištima čekaju nove američke gospodarske pokazatelje kojibi trebali ojačati očekivanja o rastu američkih kamatnih stopa, a utakvim uvjetima dolar je nešto izgubio na vrijednosti premanajvažnijim svjetskim valutama.
LONDON, 2. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) - Ulagači na svjetskim deviznim tržištima čekaju nove američke gospodarske pokazatelje koji bi trebali ojačati očekivanja o rastu američkih kamatnih stopa, a u takvim uvjetima dolar je nešto izgubio na vrijednosti prema najvažnijim svjetskim valutama.

Tako je do podneva oslabio 0,05 posto prema euru, kojim se trguje po 1,2226 dolara. Spustio se i 0,5 posto u odnosu na jen, tako da vrijedi 111,34 jena. Britanska funta poskupjela je 0,4 posto, na 1,7727 dolara. Švicarski franak dobio je 0,3 posto na vrijednosti, pa se dolarom trguje po 1,273 franaka.

Ulagači očekuju podatak o troškovima života Amerikanaca, što je mjera za inflaciju koju preferira američka središnja banka, kako bi mogli procijeniti brzinu daljnjeg rasta američkih kamatnih stopa.

Prateći nedavni trend, tečaj dolara oslabio je nakon boljeg od očekivanja podatka o aktivnostima u američkom proizvodnom sektoru u ponedjeljak, budući da postoji potražnja za eurima, a usklađuju se i pozicije tijekom inače mirne ljetne trgovine.

"Dio problema je da su očekivanja pozitivnih pokazatelja već uračunata u cijenu dolara, stoga kad stvarno budu i objavljeni, ti podaci ne daju dodatni poticaj za kupovinu američke valute", ocijenio je Daragh Maher, valutni strateg Caylona.

Skok cijena japanskih dionica na Tokijskoj burzi blizu psihološki važne granice od 12.000 bodova potaknula je i kupovine jena. Strani ulagači velik dio svog portfelja drže u japanskim dionicama, a samo u prva tri tjedna srpnja kupili su ih u vrijednosti 989,2 milijardi jena ili 8,81 milijardu dolara.

Podršku jenu pružio je i guverner japanske središnje banke Toshihiko Fukui, koji je rekao da postoji velika šansa da deflacija u Japanu završi do kraja ljeta, te da bi cijene mogle početi rasti prema kraju godine, što je signal da bi banka mogla napustiti politiku držanja kamatne stope blizu nulte razine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙