FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Uzlet globalne proizvodne aktivnosti

ZAGREB/BRUXELLES, 2. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) - Tvornice diljemsvijeta i u srpnju su užurbano zujale, izvijestivši o najbržem rastuproizvodnje u zadnjih devet mjeseci te signalizirajući uzletaktivnosti u globalnom gospodarstvu.
ZAGREB/BRUXELLES, 2. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) - Tvornice diljem svijeta i u srpnju su užurbano zujale, izvijestivši o najbržem rastu proizvodnje u zadnjih devet mjeseci te signalizirajući uzlet aktivnosti u globalnom gospodarstvu.

Istraživanja provedena među tisućama proizvođača u Sjevernoj Americi, Europi i Aziji pokazala su rast proizvodne aktivnosti prošloga mjeseca, predvođen snažnim skokom aktivnosti u SAD-u.

Usporavanje aktivnosti, zabilježeno tijekom proljeća na sjevernoj hemisferi a potaknuto prekomjernim rastom zaliha i snažnim rastom cijena nafte, čini se da je u većini područja prevladano, kažu ekonomisti. No, otvaranje novih radnih mjesta u tome sektoru ostaje diljem svijeta umjereno.

Postojano niske cijene dugoročnih zajmova, otporan rast primanja i potrošnje u SAD-u te neki cjenovni popusti pomogli su da po korporativnim zaradama drugo tromjesečje za većinu kompanija bude dobro, te su potaknuli oporavak proizvodnje.

Kao rezultat toga, globalna tržišta dionica bilježe uzlet cijena od sredine travnja, a u prosjeku su cijene dionica na najvišim razinama u četiri i pol godina. Prinosi po američkim državnim obveznicama dosegnuli su najviše razine u zadnjih tri i pol godina.

Globalni pokazatelj JP Morgana, koji se temelji na otprilike 20 nacionalnih istraživanja proizvodnih kompanija, u srpnju je dosegnuo 53,4 indeksna boda, nakon lipanjskih 52,3 boda, te se nalazi na najvišoj razini od listopada 2004. Svako očitanje iznad 50 bodova ukazuje na ekspanziju u sektoru, dok sve ispod te vrijednosti ukazuje na kontrakciju.

Rast profita američkih kompanija čije su dionice sadržane u indeksu S&P 500 u drugom tromjesečju premašio je 10 posto i to 13. tromjesečje zaredom. IBM, Ford, Boeing i Motorola redom su svojim zaradama premašili procjene analitičara.

U Europi su korporacije poput njemačkog DaimlerChryslera, francuske čeličane Arcelor i španjolske Telefonice također redom izvijestile o snažnim zaradama.

SAD još predvodi po gospodarskoj ekspanziji među razvijenim državama. Institut za upravljanje nabavom izvijestio je da je indeks američke proizvodnje u srpnju iznosio 56,6 bodova, nakon lipanjskih 53,8 bodova, što je bilo znatno više od očekivanih 54,5 bodova. Nove narudžbe porasle su za tri postotna boda, na 60,6 bodova u tome mjesecu, a zalihe gotovih proizvoda nastavljaju se smanjivati, dok cijene više padaju nego rastu.

U Japanu je proizvodna aktivnost dosegnula najvišu razinu u proteklih 11 mjeseci, u eurozoni je opet u porastu, a viša je i u Kini. Jedino Britanija ne prati taj trend.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙