FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DZS: Industrijska proizvodnja u lipnju veća za 12,3 posto

ZAGREB, 21. srpnja 2005. (Hina) - Industrijska je proizvodnja uHrvatskoj u lipnju bila veća za 12,3 posto u odnosu na lipanj prošlegodine, čime se nastavlja snažan rast industrijske proizvodnjezabilježen u protekla tri mjeseca.
ZAGREB, 21. srpnja 2005. (Hina) - Industrijska je proizvodnja u Hrvatskoj u lipnju bila veća za 12,3 posto u odnosu na lipanj prošle godine, čime se nastavlja snažan rast industrijske proizvodnje zabilježen u protekla tri mjeseca.

Industrijska je proizvodnja, naime, u travnju porasla za 6,3 posto, a u svibnju za 8,2 posto.

U prvom polugodištu ove godine industrijska je proizvodnja porasla za 4,7 posto u odnosu na proizvodnju u istom prošlogodišnjem razdoblju, pokazuju podatci Državnog zavoda za statistiku.

Rastu industrijske proizvodnje u lipnju pridonio je rast proizvodnje u prerađivačkoj industriji, za 15,2 posto u odnosu na lipanj prošle godine.

Prerađivačka je industrija generator rasta i na polugodišnjoj razini, u prvih šest mjeseci ona bilježi rast proizvodnje za 6,3 posto.

Nasuprot tomu, u rudarstvu i vađenju i opskrbi električnom energijom, plinom i vodom i u lipnju se i u prvih šest mjeseci bilježi pad proizvodnje.

Tako je u rudarstvu i vađenju u lipnju zabilježen pad proizvodnje od 0,5 posto u odnosu na prošlogodišnji lipanj, a u prvih šest mjeseci pad od 4,9 posto, dok je u opskrbi električnom energijom, plinom i vodom u lipnju zabilježen pad od 3,1 posto, a u prvom polugodištu pad od 1,4 posto.

Promatrano prema Nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti, djelatnost koja je najviše pridonijela rastu proizvodnje u lipnju je proizvodnja hrane i pića. Ta djelatnost u strukturi industrijske proizvodnje ima udio od 20,67 posto, a u lipnju ove godine proizvodnja je u toj djelatnosti porasla za 19,6 posto u odnosu na prošlogodišnji lipanj.

I u još nekoliko djelatnosti koje imaju značajniji udio u ukupnoj industrijskoj proizvodnji zabilježene su iznadprosječne stope rasta proizvodnje u lipnju ove u odnosu na lipanj prošle godine, primjerice u izdavačkoj i tiskarskoj djelatnosti porast 28,1 posto, proizvodnji kemikalija i kemijskih proizvoda za 18,6 posto, proizvodnji ostalih nemetalnih mineralnih proizvoda za 12,2 posto, proizvodnji strojeva i uređaja za 16,3 posto, ili proizvodnji proizvoda od gume i plastike za 26,7 posto.

Djelatnosti koje su u lipnju zabilježile pad proizvodnje u odnosu na prošlogodišnji lipanj su proizvodnja naftnih derivata, proizvodnja duhanskih proizvoda, štavljenje i obrada kože i proizvodnja proizvoda od metala, osim strojeva i opreme.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙