FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: Bivši slovenski veleposlanik u Beogradu o suradnji Hrvatske s Haškim sudom

LJUBLJANA,2. kolovoza(Hina) - Pitanje proširenja više se ne nalazivisoko na listi prioriteta Europske unije, a integracijski procesdržava zapadnog Balkana, pa i Hrvatske koja čeka na početak pregovorao članstvu, može doživjeti odgodu ako ne dođe do "novih činjenica", uprvom redu predaje glavnoosumnjičenih za ratne zločine sudu u Haagu,ocjena je koju u svom članku u poslovnom dnevniku Finance predjesenski sastanak europskih ministara vanjskih poslova u Walesu dajedonedavni slovenski veleposlanik u Beogradu Borut Šuklje.
LJUBLJANA,2. kolovoza(Hina) - Pitanje proširenja više se ne nalazi visoko na listi prioriteta Europske unije, a integracijski proces država zapadnog Balkana, pa i Hrvatske koja čeka na početak pregovora o članstvu, može doživjeti odgodu ako ne dođe do "novih činjenica", u prvom redu predaje glavnoosumnjičenih za ratne zločine sudu u Haagu, ocjena je koju u svom članku u poslovnom dnevniku Finance pred jesenski sastanak europskih ministara vanjskih poslova u Walesu daje donedavni slovenski veleposlanik u Beogradu Borut Šuklje.

"Jesensko zasjedanje ministara vanjskih poslova EU-a u Walesu odlučivat će o dvije zanimljive stvari - početku pregovora o članstvu s Hrvatskom i početku pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom i Crnom Gorom. Zadnjih dana možemo iščitati poruke da je Europska unija opterećena svojim problemima, povezanima s krizom te integracije, te ustavom i proračunom. To su glavni problemi, a sve ostalo, pa i širenje, rješavalo bi se s vremenskim odmakom", navodi Šuklje koji se sada bavi političkom analitikom i konzultantskim uslugama.

Dodaje da se može nagađati da je i sastanak državnog tajnika u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija Hide Biščevića i američkog veleposlanika za pitanja ratnih zločina Pierre-Richarda Prospera, sredinom prošlog mjeseca pokazao da bez novih "konkretnih rezultata" početak pregovora EU-a i Hrvatske može biti odgođen "na neodređeno vrijeme".

"Približno u isto vrijeme Zagreb je posjetio Patric Lopez, po svim informacijama vrlo bliski i povjerljivi suradnik tužiteljice Carle del Ponte. Predviđamo da su ga domaćini informirali o istim stvarima kao i ambasadora Prospera, te sa sličnom preciznošću. Uključujući i informaciju o ubojstvima civila u Osijeku. S velikom vjerojatnošću možemo ocijeniti da je Lopeza u prvom redu zanimalo glavno mišljenje hrvatskih vlasti da li su zločini počinjeni radi obrane državnih i nacionalnih interesa ili naprotiv - u svrhu zloporabe tih interesa", piše Šuklje, dodajući da si "Sanaderova vlada više ne može priuštiti neodlučnost u procesuiranju ratnih zločina koji je pokazivala Račanova vlada koja se bojala reakcije retrogradnih snaga".

"Cijena za takvu neodlučnost bila bi previsoka", navodi Šuklje.

"Poziv na predaju haških optuženika valja shvatiti kao uvjerenje da bi rješenje spomenutih pitanja u značajnoj mjeri povećalo mogućnosti cijele regije za procese uključivanja u Europsku uniju", navodi u zaključku Borut Šuklje.

(Hina) xfl ymaš

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙