FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava - Gospodarstvo - za utorak, 2. kolovoza

ZAGREB, 2. kolovoza 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije informacije zautorak, 2. kolovoza:
ZAGREB, 2. kolovoza 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije informacije za utorak, 2. kolovoza:

ZAGREB - Hrvatska je na inozemna tržišta u prvoj polovici ove godine izvezla roba u vrijednosti od 24,67 milijardi kuna ili 4,27 milijardi američkih dolara, dok je vrijednost uvoza bila dvostruko veća i iznosila je 52,6 milijardi kuna ili 9,1 milijardu dolara, pokazuju privremeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS). Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je u prvih šest mjeseci ove godine 46,9 posto, dok je vanjskotrgovinski deficit iznosio gotovo 28 milijardi kuna, odnosno više od 4,83 milijarde USD. Izraženi u kunama, izvoz i uvoz su u prvih šest ovogodišnjih mjeseci u odnosu na isto razdoblje prošle godine povećani za po 7,8 posto, dok su izraženi u dolarima i izvoz i uvoz porasli za 14,4 posto. Tako je stopa rasta hrvatskog robnog izvoz ukupno za prvu polovicu ove godine dostigla stopu povećanja uvoza, nakon što je zadnja tri mjeseca uvoz rastao brže od izvoza. Izuzme li se brodogradnja, čija je izvoz u prvoj polovici ove godine bio za 16,2 posto manji nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, ostali je izvoz ostvario rast od oko 20 posto.

ZAGREB - Industrijska proizvodnja u Hrvatskoj u lipnju ove godine bila je veća za 0,8 posto od industrijske proizvodnje ostvarene u svibnju 2005., desezonirani je podatak koji je objavio Državni zavod za statistiku. Po desezoniranim podacima, mjesečna industrijska proizvodnja u ovogodišnjem lipnju u usporedbi s industrijskom proizvodnjom iz lipnja 2004. bilježi rast od 7,3 posto. Ukupna industrijska proizvodnja u Hrvatskoj u razdoblju od srpnja 2004. do lipnja 2005. u usporedbi s istoimenom proizvodnjom iz razdoblja od srpnja 2003. do lipnja 2004. veća je za 4,0 posto. Ti su podatci izračunati iz indeksa trenda-ciklus koji je serija desezoniranih indeksa iz koje je isključen utjecaj slučajne sastavnice.

ZAGREB - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po satu zaposlenih u pravnim osobama u Hrvatskoj za svibanj ove godine iznosila je 24,24 kune, što je u odnosu na travanj manje za 1,6 posto, a u odnosu na svibanj prošle godine više za 2,3 posto, objavio je Državni zavod za statistiku. U ovogodišnjem svibnju bilo je 179 plaćenih sati, što je za 4,1 posto više nego u prethodnom mjesecu. Najveći broj plaćenih sati bio je u djelatnosti javna uprava i obrana, obvezno socijalno osiguranje (207 sata), a najmanji (165) u djelatnosti obrazovanja. Najviša neto satnica za svibanj među pojednim djelatnostima, u iznosu od 48,73 kune, bila je u zračnom prijevozu, a najniža prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po satu za svibanj bila je u štavljenju i obradi kože u iznosu od 12,44 kune.

Urednica: Davorka Stanešić

tel. 01/4808 680

fax 01/4808 821

e-mail: gospodarstvo@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙