FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava-Gospodarstvo-za četvrtak, 7. srpnja

ZAGREB, 6. srpnja 2005. (Hina) - Najavljujemo značajnije događaje začetvrtak, 7. srpnja.
ZAGREB, 6. srpnja 2005. (Hina) - Najavljujemo značajnije događaje za četvrtak, 7. srpnja.

ZAGREB - Zajednički odbor zemlja članica Srednjoeuropskog sporazuma o slobodnoj trgovini (CEFTA - Central Europe Free Trade Agreement) održat će u Zagrebu svoju redovnu sjednicu. Na programu su uz ostalo, rasprava o razvoju međusobne trgovine zemalja članica, koordinacija posebnih aktivnosti CEFTA-e, izvješće o aktivnostima Pododbora za poljoprivrednu trgovinu, budućnost CEFTA-e, pristup Makedonije i druge teme.

Hrvatsko izaslanstvo predvodi ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Branko Vukelić. Izjave za medije predviđene su nakon plenarnog dijela (13 sati, Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva, Ulica grada Vukovara 78).

ZAGREB - Tema konferencije za novinare Udruge prehrambene industrije i poljoprivrede pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca je otkup pšenice roda 2005. Hoće li otkupne cijene biti određene mimo i suprotno tržišnoj logici, pitanje je koje postavljaju u HUP-u i na na koje će odgovore pokušati dati čelnici Udruge. U proizvodnji pšenice, ni u Hrvatskoj ni u Europskoj uniji, izravna ulaganja (sjeme, gnojivo, zaštitna sredstva i gorivo), ne prelaze 300 eura po hektaru, pa su neshvatljivi zahtjevi za cijenom pšenice od 1,1 kune za kilogram, smatraju u HUP-u. Tvrde da bi u tom slučaju s premijom od 1.650 kuna i prinosom od 4 tone po hektaru proizvođači imali otkupnu cijenu od 200 eura po toni, što bi bila, kako kažu, najskuplja pšenica na svijetu (11 sati, Pavla Hatza 12).

ZAGREB - Državni zavod za intelektualno vlasništvo (DZIV) prigodnim stručnim skupom obilježit će 110. godišnjicu prvog Zakona o patentu u Hrvatskoj. Nakon pozdravnih govora ravnatelja DZIV-a Željka Topića te pokrovitelja, predsjednika Sabora Vladimira Šeksa i predstavnika Vlade, u predavanjima će biti prikazan razvoj sustava patentne zaštite u Hrvatskoj, a bit će predstavljen i sadašnji Zakon o patentu. O mađarskim iskustvima govorit će stručnjaci Mađarskog patentnog ureda, a pogled na sustav iz perspektive gospodarstva dat će predsjednik Uprave Plive Željko Čović. Bit će riječi i o sustavu patentne zaštite u Europskoj uniji te o međunarodnoj perspektivi patentnog sustava kao i o sudskoj praksi na području patenata (11 sati, Hrvatski državni arhiv, Marulićev trg 21).

ZAGREB - Na izbornoj skupštini Hrvatske stručne udruge za plin, uz izbor novog vodstva Udruge te prihvaćanje programa rada za iduće četverogodišnje razdoblje, hrvatski stručnjak za plin Miljenko Šunić održat će predavanje "Cijene plina u Hrvatskoj i njenom okruženju - moguće posljedice" (10 sati, Ina Naftaplin, Šubićeva 29).

PULA - Trgovačka kuća Pevec u povodu 15. godišnjice djelovanja na konferenciji za novinare predstavit će dosadašnji rad tvrtke i iznijeti planove i ciljeve za naredno razdoblje (12 sati, Prodajni centar Pevec, Industrijska 15).

ZAGREB - Kako potaknuti daljni razvoj mirovinske reforme u Hrvatskoj, odnosno viđenje sadašnjosti i budućnosti mirovinske reforme, tema je susreta s novinarima poslovodstva Allianz ZB društva za upravljanje obveznim mirovinskim fondom (11 sati, Grškovićeva 31).

urednik: Darko Buković

tel: 01/ 4808 607

faks: 01/ 4808 821

e-mail: gospodarstvo@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙