FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izvedena predstava "Ubu Kralj robijaš" - prva dramska premijera 51. Splitskog ljeta

SPLIT,24. srpnja 2005.(Hina) - Na Carrarinoj poljani izvedena jevečeras prva dramska premijera ovogodišnjeg Splitskog ljeta "Ubu -kralj robijaš" Alfreda Jarrya u režiji Zlatka Boureka.
SPLIT,24. srpnja 2005.(Hina) - Na Carrarinoj poljani izvedena je večeras prva dramska premijera ovogodišnjeg Splitskog ljeta "Ubu - kralj robijaš" Alfreda Jarrya u režiji Zlatka Boureka.

Predstavu na kultnom mjestu pučkog teatra, a riječ je o objedinjenim Jarryevim tekstovima - trilogiji o kralju Ubuu, izveli su Ratko Glavina i Andrijana Vicković, kao Tata i Mama Ubu, te Jasna Malec, Tajana Jovanović, Trpimir Jurkić, Robert Kurbaša i drugi.

Kombinirajući tekstove "Ubu Kralj" i "Ubu Robijaš" redatelj Bourek i prevoditelj i dramaturg Vladimir Gerić izgradili su priču o okrutnom kralju lakrdijašu koji, želeći sagledati život i s druge strane, odbacuje žezlo te jednako okrutno i do apsurda revno lakrdijaši, namećući se svima kao rob da bi ga na kraju nepametna svjetina ponovno uzdigla do trona.

Priča i nije tako stara, smatra Bourek, i pogledamo li pažljivije vidjet ćemo da se još kojekuda u vladarskoj fotelji meškolji i iz nje pogubno lakrdijaši baš ovakav Ubu.

"Otkad mu je Jarry stavio krunu na glavu kao da i nije silazio s vlasti, kao da je tamo bio i prije Jarrya, a ostat će još dugo nakon našeg vremena, lakrdijašeći i igrajući se bezazleno našim glavama kao lopticama na streljani kakva luna parka".

Zanimljivo je da Bourek, osim režije, potpisuje kostimografiju i scenografiju te scenske figure.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙