FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Japan spreman uvesti sankcije SAD-u zbog kontroverznog Byrdovog amandmana

TOKIO, 28. srpnja 2005. (Hina/AFP) - Japan je u četvrtak signaliziraosvoju spremnost da nametne prve ikad odobrene sankcije na američkiuvoz u znak odmazde zbog kontroverznog američkog protudampinškogzakona.
TOKIO, 28. srpnja 2005. (Hina/AFP) - Japan je u četvrtak signalizirao svoju spremnost da nametne prve ikad odobrene sankcije na američki uvoz u znak odmazde zbog kontroverznog američkog protudampinškog zakona.

Po novinskim izvješćima, Japan je u posljednjoj fazi procedura za nametanjem carina na američki čelik i ostale industrijske proizvode, moguće već od rujna.

Carine će biti najnovija u nizu međunarodnih odmazda zbog tzv. Byrdova amandmana, koji raspodjeljuje američkim kompanijama novac od kazni zbog dampinških cijena proizvoda. Dampinške cijene definirane su prodajom proizvoda u inozemstvu po nižim cijenama nego na domaćem tržištu.

Sankcije će biti prve mjere odmazde koje će Japan nametnuti na američke proizvode a dosegnut će iznos od 76,3 milijuna dolara, piče japanski dnevni list Nihon Keizai Shimbun. Ostat će na snazi sve dok se kontroverzni američki zakon ne opozove.

Glavni tajnik japanske vlade Hiroyuki Josoda ukazao je da je Japan spreman za sankcije no odbio je navesti datum njihova uvođenja i ostale detalje.

Japanski premijer Junichiro Koizumi, jedan od saveznika američkog predsjednika Georga W. Busha, umanjio je utjecaj što će ih sankcije imati na odnose između dviju zemalja. "Carine su pitanje koje uvijek raspravljamo sa Svjetskom trgovinskom organizacijom. Ne moramo svako pojedinačno pitanje dovoditi u pitanje", izjavio je.

Japan i ostale zemlje, među kojima i Europska unija (EU) cijeli su slučaj iznijeli pred tu organizaciju, koja je prošle godine odobrila uvođenje sankcija do 72 posto iznosa koji se prikupi primjenom spornog američkog zakona. Kanada i EU poduzeli su protumjere protiv SAD-a 1. svibnja zbog tog zakona.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙