FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD i EU izrazile zadovoljstvo kompromisnim prijedlogom za poljoprivredne proizvode

DALIAN, 12. srpnja 2005. (Hina/Reuters) - SAD i EU izrazile su u utoraku kineskom gradu Dalianu zadovoljstvo prijedlogom skupine zemalja urazvoju G20 o kompromisnom rješenju problema uvoznih carina napoljoprivredne proizvode, koji je od središnje važnosti za sporazum otrgovini i mogao bi izvući iz siromaštva desetke milijuna ljudi.
DALIAN, 12. srpnja 2005. (Hina/Reuters) - SAD i EU izrazile su u utorak u kineskom gradu Dalianu zadovoljstvo prijedlogom skupine zemalja u razvoju G20 o kompromisnom rješenju problema uvoznih carina na poljoprivredne proizvode, koji je od središnje važnosti za sporazum o trgovini i mogao bi izvući iz siromaštva desetke milijuna ljudi.

Američki trgovinski zastupnik Rob Portman kazao je da je "postignuta visoka doza suglasnosti" s formulom skupine G20 i izrazio zadovoljstvo prijedlogom kao bazom za pregovore koji bi po njemu trebali što prije uroditi dogovorom.

Ministri trgovine i poljoprivrede više od 30 zemalja sastali su se u Dalianu na sjeveru Kine u nadi da će do kraja mjeseca utvrditi nacrt sporazuma koji bi se postupno nadogradio prije sastanka svih 148 članica Svjetske trgovinske organizacije (WTO), zakazanog za prosinac u Hong Kongu.

No, podjele su duboke, posebno kada je u pitanju pomoć 30 najbogatijih zemalja, namijenjena poljoprivrednicima, čija ukupna vrijednost premašuje 279 milijardi dolara. Siromašne zemlje tvrde da ih ta pomoć lišava prilike da prodaju svoje poljoprivredne proizvode na svjetskim tržištima i pritom ostvare dobit.

Pojednostavljeno rečeno, na sukobljenim stranama našla se Europska unija, koja oklijeva sa smanjenjem uvoznih carina na poljoprivredne proizvode ako SAD ne ukine pomoć za američke poljoprivrednike, s jedne strane i zagovornici slobodne trgovine poput Australije s druge strane, koji žele maksimalan pristup tržištu za svoje proizvode.

Kako bi pronašla srednje rješenje, skupina zemalja u razvoju G20 na čelu s Brazilom i Indijom predložila je novu formulu koja se temelji na pet "razreda" smanjenja carina.

Smanjenja u svakom razredu bila bi "linearna". To se odnosi na EU, gorljivog zaštitnika europskih seljaka, koji odbacuje zahtjeve SAD-a i Australije da bi proizvodi zaštićeni najvišim carinama trebali biti podvrgnuti najvećim smanjenjima, što se u trgovinskom žargonu naziva "progresivnim" smanjenjem.

"Prijedlog zaista nudi formulu koja je po našem uvjerenju temelj na kojem sada možemo pronaći srednje rješenje i dalje graditi pa me ohrabruje stav ministara ali i njegova bit", kazao je Portman novinarima, zaključujući da je "ovog tjedna postignut važan napredak".

Povjerenica EU za poljoprivredu Mariann Fischer Boel kazala je pak da je prijedlog G20 dobra polazišna točka. "No, treba nam određena fleksibilnost s različitim razredima u tom pristupu", dodala je ona.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙