FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dvojica astronauta uspješno završili svemirsku šetnju

WASHINGTON, 31. srpnja 2005. (Hina/dpa) - Dvojica astronauta svemirskogbroda Discovery uspješno su u subotu završili šest i pol satnusvemirsku šetnju u sklopu koje su pregledali trup broda i testiraliopremu za popravak keramičkog toplinskog štita, izvijestila je NASA.
WASHINGTON, 31. srpnja 2005. (Hina/dpa) - Dvojica astronauta svemirskog broda Discovery uspješno su u subotu završili šest i pol satnu svemirsku šetnju u sklopu koje su pregledali trup broda i testirali opremu za popravak keramičkog toplinskog štita, izvijestila je NASA.

Ta je tehnika vrlo važna za buduće svemirske misije kako bi posada bila spremna popraviti pukotine na osjetljivom "kosturu" broda, koje se mogu stvoriti prilikom polijetanja, što se 2003. s tragičnim posljedicama dogodilo brodu Columbia.

Na tom je brodu prilikom polijetanja otpala izolacijska spužva koja je udarila u letjelicu i oštetila ploče toplinskog štita, zbog čega je u brod prilikom povratka u zemljinu atmosferu ulazio kipući plin, što je uzrokovalo eksploziju i pogibiju svih članova posade.

Iako su stručnjaci u međuvremenu napravili izmjene na toplinskom štitu, nakon lansiranja u utorak utvrđeno je da je s Discoveryja otpao dio toplinske zaštite.

Glasnogovornik NASA-e John Petty rekao je da subotnja izviđanja nisu rezultirala saznanjem da bi bi povratak Discoverya u zemljinu atmosferu mogao biti opasan.

Unatoč tome, NASA ostaje je pri tome do daljnjega ne bude novih letova u svemir, sve dok se ne riješi problem.

Dvojica od sedam članova posade, japanac Soichi Noguchi i Amerikanac Steve Robinson uputili su se u subotu prijepodne u svoju prvu svemirsku šetnju, napustivši Međunarodnu svemirsku postaju (ISS) uz koju je u utorak pristao njihov brod. Postaja se nalazi 358 kilometara iznad jugoistočne Azije.

Noguchi (40) najmlađi član posade i 49-godišnji Robinson, poznat kao "Stevie Ray" jer svira u rock skupini još će se dvaput prošetati svemirom, u ponedjeljak i srijedu.

Discovery je prva misija neke američke svemirske letjelice nakon katastrofe Columbije. Trebao je biti lansiran 13. srpnja, ali je zbog kvara na senzoru za gorivo lansiranje bilo odgođeno.

Tijekom 12-dnevne misije astronauti bi trebali testirati niz izmjena koje su napravljene na letjelicama nakon propasti Columbije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙