FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Astronauti s Discoveryja obavili inspekciju letjelice

HOUSTON, 27. srpnja 2005. (Hina/Reuters) - Astronauti s raketoplanaDiscovery, koji je uspješno lansiran u utorak iz Cape Canaverala naFloridi, u srijedu su izvršili inspekciju svoje letjelice kako bipronašli moguća oštećenja, dok su stručnjaci NASA-e na Zemlji ispitalitisuće fotografija i video zapisa snimljenih tijekom lansiranja.
HOUSTON, 27. srpnja 2005. (Hina/Reuters) - Astronauti s raketoplana Discovery, koji je uspješno lansiran u utorak iz Cape Canaverala na Floridi, u srijedu su izvršili inspekciju svoje letjelice kako bi pronašli moguća oštećenja, dok su stručnjaci NASA-e na Zemlji ispitali tisuće fotografija i video zapisa snimljenih tijekom lansiranja.

Riječ je o prvoj misiji nekog američkog space shuttlea nakon katastrofe Columbije prije dvije i pol godine.

NASA do četvrtka očekuje da će njezini inženjeri dati odgovore na pitanja trebaju li se izvršiti dodatne provjere i je li space shuttle dovoljno dobro podnio lansiranje kako bi se mogao sigurno vratiti na Zemlju nakon 12-dnevne misije.

Preliminarna ispitivanja fotografija pokazala su da se odlomio dio zaštitnog toplinskog štita, ali je NASA priopćila da to ne bi trebalo utjecati na sigurnost letjelice.

Discovery je prvotno trebao biti lansiran 13. srpnja, ali je zbog kvara na senzoru za gorivo lansiranje odgođeno.

Misija Discoveryja je prvi let jednog NASA-inog shuttlea nakon katastrofe Columbije koja se prije dvije i pol godine raspala iznad Teksasa tijekom slijetanja pri čemu je poginulo svih sedam članova posade.

Za propast Columbije okrivljeno je oštećenje na oplati od pločica koja štiti raketu od topline prilikom slijetanja.

Tijekom 12-dnevne misije austronauti bi trebali testirati niz izmjena koje su napravljene na letjelicama nakon propasti Columbije koja je navela NASA-u da prizemlji svoju flotu svemirskih letjelica.

Raketa bi također trebala dostaviti zalihe hrane i opreme Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS).

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙