FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NASA-ini inženjeri pokušavaju utvrditi uzrok kvara na Discoveryju

CAPE CANAVERAL, 15. srpnja 2005. (Hina/Reuters) - Inženjeri američkesvemirske agencije NASA-e u petak još uvijek pokušavaju otkriti što jeuzrokovalo kvar na senzoru za gorivo raketoplana Discovery, zbog kojegje u srijedu odgođeno lansiranje tog space shuttlea, prvo nakon dvijei pol godine.
CAPE CANAVERAL, 15. srpnja 2005. (Hina/Reuters) - Inženjeri američke svemirske agencije NASA-e u petak još uvijek pokušavaju otkriti što je uzrokovalo kvar na senzoru za gorivo raketoplana Discovery, zbog kojeg je u srijedu odgođeno lansiranje tog space shuttlea, prvo nakon dvije i pol godine.

NASA još uvijek nije odredila novi termin lansiranja Discoveryja, ali se ono očekuje najranije nakon nedjelje.

Lansiranje u srijedu odgođeno je dva sata uoči planiranog polijetanja nakon što se pojavio problem na jednom od četiri senzora odgovorna za prekidanje rada motora u odgovarajućem trenutku tijekom uzlijetanja.

Tim NASA-inih inženjera razradio je oko 200 mogućih scenarija o tome što se dogodilo sa senzorom, rekao je zamjenik šefa NASA-inog shuttle programa Wayne Hale.

"Lansiranje Discoveryja je teoretski moguće u nedjelju, ali nije jako vjerojatno", dodao je Hale.

On je naglasio da sasvim sigurno neće biti polijetanja dok problem ne bude riješen i dok ne bude poznat točan uzrok kvara na senzoru. "Možemo li dopustiti let prije nego nešto napravimo? Naravno da ne možemo", rekao je Hale.

Krajnji je rok za lansiranje Discoveryja - koji je uvjetovan planiranim pristajanjem uz Međunarodnu svemirsku postaju (ISS) te testiranjem nove opreme - 31. srpnja, a novi "prozor" za lansiranje otvara se 9. rujna.

Misija Discoveryja trebala bi biti prvi let jednog NASA-inog shuttlea nakon katastrofe Columbije koja se prije dvije i pol godine raspala iznad Teksasa tijekom slijetanja pri čemu je poginulo svih sedam članova posade.

Za propast Columbije okrivljeno je oštećenje na oplati od pločica koja štiti raketu od topline prilikom slijetanja.

Tijekom 12-dnevne misije austronauti bi trebali testirati niz izmjena koje su napravljene na letjelicama nakon propasti Columbije koja je navela NASA-u da prizemlji svoju flotu svemirskih letjelica.

Raketa bi također trebala dostaviti zalihe hrane i opreme Međunarodnoj svemirskoj postaji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙