FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NASA odgađa daljnje letove u svemir

HOUSTON, 28. srpnja 2005. (Hina/AFP) - NASA je, 24 sata nakon što jelansiran space shuttle Discovery, objavila da do daljnjega neće bitinovih letova u svemir sve dok se ne riješi problem odlomljenog dijela,odnosno oštećenja na oplati od pločica koja štiti raketu od toplineprilikom slijetanja.
HOUSTON, 28. srpnja 2005. (Hina/AFP) - NASA je, 24 sata nakon što je lansiran space shuttle Discovery, objavila da do daljnjega neće biti novih letova u svemir sve dok se ne riješi problem odlomljenog dijela, odnosno oštećenja na oplati od pločica koja štiti raketu od topline prilikom slijetanja.

"Sve dok ne riješimo taj problem, neće biti novih letova", kazao je direktor programa za svemirske letjelice Bill Parsons, ističući da ce za rješenje tog problema "trebati puno vremena i rada".

"Da smo uvidjeli taj problem prije nego što je Discovery poletio, napravili bi izmjene", dodao je na konferenciji za novinare u svemirskom centru u Houstonu.

Veliki komad oplate odvojio se od unutarnjeg rezervoara u trenutku ulaska Discoverya u orbitu, prema fotografiji koja je objavljena u srijedu.

Sličan komad oplate od pločica koja štiti raketu od topline prilikom slijetanja, veličine kovčega, izazvao je katastrofu Columbije 1. veljače 2003. godine, kada se ona raspla iznad Teksasa tijekom slijetanja pri čemu je poginulo svih sedam članova posade.

Discovery je prva misija nekog američkog space shuttlea nakon katastrofe Columbije prije dvije i pol godine. Discovery je prvotno trebao biti lansiran 13. srpnja, ali je zbog kvara na senzoru za gorivo lansiranje odgođeno.

Tijekom 12-dnevne misije austronauti bi trebali testirati niz izmjena koje su napravljene na letjelicama nakon propasti Columbije koja je navela NASA-u da prizemlji svoju flotu svemirskih letjelica.

Raketa bi također trebala dostaviti zalihe hrane i opreme Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS).

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙