FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NASA odgodila polijetanje shuttle-a discovery

WASHINGTON,13. srpnja 2005.(Hina) - Američka svemirska agencija NASAodgodila je u srijedu polijetanje space shuttlea Discovery zbogproblema s jednim od senzora za gorivo.
WASHINGTON,13. srpnja 2005.(Hina) - Američka svemirska agencija NASA odgodila je u srijedu polijetanje space shuttlea Discovery zbog problema s jednim od senzora za gorivo.

Kontrola misije u svemirskom centru Kennedy na Floridi donijela je odluku nešto manje od dva i pol sata prije vremena predviđenog za lansiranje Discoveryja.

Problem se pojavio na jednom od četiri senzora odgovorna za prekidanje rada motora u odgovarajućem trenutku tijekom uzlijetanja. Kontrola misije je kazala kako je polijetanje odgođeno najmanje jedan dan, ali nije sigurno da će Discovery i poletjeti u četvrtak.

Sedmočlana posada Discoveryja već se nalazila u letjelici kada je objavljena odluka o odgodi, a do tada je izgledalo da samo loše vrijeme može odgoditi njezino polijetanje prema međunarodnoj svemirskoj postaji.

Misija Discoveryja trebala bi biti prvi let jednog NASA-inog shuttla nakon katastrofe Columbije koja se prije dvije i pol godine raspala iznad Teksasa tijekom slijetanja pri čemu je poginulo svih sedam članova posade.

Za propast Columbije okrivljeno je oštećenje na oplati od pločica koja štiti raketu od topline prilikom slijetanja.

NASA je u utorak već doživjela drugi problem kada je zaštitni omotač od plastike i pjene pao s jednog od prozora Discoveryja i oštetio zaštitne pločice na jednom od sustava za manevriranje, ali je oštećenje brzo popravljeno.

Tijekom 12-dnevne misije austronauti bi trebali testirati niz izmjena koje su napravljene na letjelicama nakon propasti Columbije koja je navela NASA-u da prizemlji svoju flotu svemirskih letjelica.

Raketa bi također trebala dostaviti zalihe hrane i opreme Međunarodnoj svemirskoj postaji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙