FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Iran: Iza optužaba na Ahmadinedžadov račun krije se američki neuspjeh

TEHERAN, 30. srpnja 2005. (Hina/Reuters) - Iran je u subotu objaviokako iza američkih optužaba da je iranski predsjednik MahmudAhmadinedžad sudjelovao u talačkoj krizi u američkom veleposlanstvu uTeheranu godine 1979. stoji neuspjeli pokušaj Washingtona da utječe narezultate iranskih predsjedničkih izbora.
TEHERAN, 30. srpnja 2005. (Hina/Reuters) - Iran je u subotu objavio kako iza američkih optužaba da je iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad sudjelovao u talačkoj krizi u američkom veleposlanstvu u Teheranu godine 1979. stoji neuspjeli pokušaj Washingtona da utječe na rezultate iranskih predsjedničkih izbora.

"Takve ocjene u jeku prijenosa vlasti u Islamskoj Republici Iranu rezultat su američkog nezadovoljstva neovisnom politikom Irana i posljedica toga što je naš narod ignorirao američki poziv za bojkotom predsjedničkih izbora", izjavio je glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Reza Asefi.

Sjedinjene Države optužuju Iran da sponzorira terorizam i da pokušava proizvesti nuklearno oružje, što Teheran oštro opovrgava.

Ahmadinedžad je bio neočekivani pobjednik izbora u lipnju kojima je završena osmogodišnja vladavina reformista u predsjedničkom uredu. Sjedinjene Države i iranska oporba pozivale su birače na bojkot glasovanja, no odziv Iranaca bio je na kraju veći od 50 posto.

Analitičari CIA-e zaključili su u međuvremenu da jedan od otmičara na staroj fotografiji, snimljenoj ispred američkog veleposlanstva u Teheranu, nije novi iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙