FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 4. srpnja 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do12,30 sati.
ZAGREB, 4. srpnja 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

FASLANE - Najmanje tisuću prosvjednika protiv G8 pokušalo je u ponedjeljak ujutro spriječiti pristup bazi britanskih nuklearnih podmornica u Faslaneu (Škotska), izvješćuje novinar France pressea. Prema organizatorima, najmanje 3000 osoba okupilo se rano ujutro ispred četiri ulaza u bazu, a prema policijskim podacima ispred jednog od njih okupilo se 400 osoba. "Želimo vrlo jasno poručiti G8 da nuklearno oružje stave na dnevni red u Gleneaglesu", kazala je europska zastupnica Caroline Lucas. Akcija u Faslaneu dio je prosvjeda protiv summita G8 koji se od srijede do petka održava u Gleneaglesu i na kojemu će se okupiti čelnici osam zemalja (Njemačka, Kanada, SAD, Francuska, Italija, Japan, V. Britanija i Rusija).

SIRT - Sastanak na vrhu Afričke unije, na kojemu bi predsjednici država i vlada trebali rapravljati o odnosima Afrike i G8 te o mjestu Afrike u Ujedinjenim narodima, počeo je u ponedjeljak u libijskom ljetovalištu Sirtu. Jedna od glavnih tema sastanka AU bit će reforma Ujedinjenih naroda i pitanje stalnog mjesta u Vijeću sigurnosti za afričkog predstavnika. Afrički ministri vanjskih poslova uoči summita su postigli konsenzus i zaključili da će UN-u predati zajedničku rezoluciju. Na dnevnom redu AU bit će i sukobi koji potresaju cijeli kontinent, posebno u sudanskoj pokrajini Darfur, na Obali bjelokosti te u Burundiju i Somaliji.

PASADENA - Projektil sonde Deep Imapact udario je u komet Tempel 1 u ponedjeljak u 7 sati i 52 minute po srednjoeuropskom vremenu, objavila je Američka svemirska agencija. "Imamo potvrdu" o sudaru, izjavio je tri minute nakon udara tehničar NASA-e u Jet Propulsion Laboratory (JPL) u Pasadeni blizu Los Angelesa. Fotografija koju je snimila sonda koja je ostala na 500 km udaljenosti, pokazala je preokrenut stožac kako izlazi iz kometa, oblak koji je izazvao projektil kad je udario brzinom od približno 37.000 km na sat. "Oblak je bio puno veći od očekivanog", kazao je jedan od tehničara JPL-a. Prije nego što je udario, projekt je poslao fotografiju kometa, nepravilnu zvijezdu u obliku kruške pokazujući bijelu površinu na kojoj se ističe nekoliko kratera.

BEOGRAD - Ako se u Crnoj Gori u travnju iduće godine raspiše referendum kojim će se građani izjasniti da li su za nezavisnu državu, proces pregovora s Europskom unijom o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju biti će znatno usporen, ako ne i zaustavljen, ocijenio je potpredsjednik srbijanske vlade Miroljub Labus u intervjuu beogradskim "Večernjim novostima" od ponedjeljka. "Ne može se tijekom pregovora postavljati pitanje da li pregovarač postoji ili ne i s kojom se zemljom to pregovara. Zato sam nakon posljednjih razgovora s europskim čelnicima u Bruxellesu predložio da se referendum odloži kako ne bi poremetio pregovarački proces s EU, koji bi počeo u listopadu, a u najboljem slučaju završio u svibnju", rekao je Labus. On je rekao i "kako očigledno nema dogovora s vlastima u Crnoj Gori pa 20. srpnja dolazi Javier Solana".

KABUL - Sedamnaest civila, među kojima žene i djeca, poginulo je u petak kada su američki zrakoplovi bombardirali područje u kojemu se nalazi talibansko uporište u afganistanskoj pokrajini Kunar na istoku zemlje, izvijestili su u ponedjeljak lokalni izvori. "U bombardiranju sela u pokrajini Kunar prema našim podacima poginulo je sedamnaest civila, a među njima su žene i djeca, no ne mogu iznijeti precizne podatke", rekao je za France presse guverner pokrajine Kunar Assadullah Wafa. Američke vojne snage u subotu su priopćile kako su u petak bombardirale "neprijateljski kamp" u Kunaru, ne izvijestivši o žrtvama akcije.

KOBE - Razorni tsunami koji je prošle godine pogodio Aziju, doveo je nekoliko zemalja, u kojima je broj zaraženih HIV-om i oboljelih od AIDS-a i prije bio velik, u još veću opasnost od širenja te smrtonosne bolesti, izvijestili su u utorak Ujedinjeni narodi. Svaka četvrta novovozaražena osoba je s područja Azija, a na tom kontinentu živi gotovo polovina stanovništva našeg planeta. Od te bolesti u Aziji dnevno umre 1.500 osoba. UN upozorava kako postoji opasnost da se u predstojećih pet godina, bez primjene odgovarajućih programa, inficira još 12 milijuna ljudi. "Iznimno smo zabrinuti zbog povećane opasnosti od širenja HIV-a i AIDS-a u tom području", rekla je članica UNAIDS-a za azijsko-pacifičko područje Jan Leno na međunarodnoj konferenciji o AIDS-u održanoj u japanskom gradu Kobeu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙