FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 7. srpnja 2005. (Hina) - Pregled najvažnijih vijesti iz svijetado 12,30 sati.
ZAGREB, 7. srpnja 2005. (Hina) - Pregled najvažnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

ZAGREB - Britanska agencija Reuters javlja da su londonskim transportnim sustavom u četvrtak odjeknule tri eksplozije tijekom jutarnje gužve i da ima mrtvih. Reuters se pritom poziva na Metropolotan consortium, tvrtku koja upravlja dijelom mreže podzemne željeznice. Nekoliko osoba ozlijeđeno je u četvrtak u eksplozijama u podzemnoj željeznici i u autobusu na kat u Londonu, prenosi BBC pozivajući se na glasnogovornika londonske policije. Scotland Yard potvrdio je zasad jednu od nekoliko navodnih eksplozija u više gradskih autobusa, no dodaje da uzroci eksplozija još nisu poznati. Jedan građanin koji se javio uživo u program BBC Five prenio je kako je njegov prijatelj vidio "autobus otvoren kao konzerva sardina s tijelima razbacanim naokolo".

RIM - Povjerenik EU za pravosuđe i sigurnost Franco Frattini u četvrtak je izjavio da su londonske eksplozije u podzemnoj željeznici i autobusima teroristički napadi. "Imamo tragičnu potvrdu da je terorizam još jednom pogodio srce Europe i zemlju koja upravo predsjeda Europskom unijom i u kojoj se održava summit G8", kazao je Frattini. I predsjednik Europskog parlamenta Josep Borrel je u Strasbourgu izjavio da je London pretrpio "niz koordiniranih napada", pripisujući napade teroristima. Prema njegovim riječima, potvrđene su eksplozije na četiri postaje podzemne željeznice i tri autobusa. Borrel je također kazao da je mnogo ljudi teško ozlijeđeno te ima i poginulih.

LONDON - Britanski ministar unutarnjih poslova Charles Clarke izjavio je kako londonska hitna medicinska služba čini sve kako bi pomogla "teško ozlijeđenima u eksplozijama koje su se dogodile u četvrtak ujutro u središtu Londona". Za sada nitko ne govori o broju žrtava, prenose agencije. Mediji su izvijestili kako britanski premijer Tony Blair neće napustiti summit G8 u Škotskoj unatoč kaosu nastalom u Londonu, rekao je njegov glasnogovornik. Londonska policija izvijestila je kako je "prerano govoriti" o tomu što je uzrok višestrukih eksplozija i postoji li povezanost s teroristima. "Ne možemo ništa reći. Prerano je o tomu govoriti", rekao je za Reuters glasnogovornik Scotland Yarda, a agencije su izvijestile kako će u četvrtak iz Singapura nakon vijesti o eksplozijama u glavnom britanskom gradu hitno doputovati londonski gradonačelnik Ken Livingstone.

PRIŠTINA - O statusu Kosova trebaju odlučiti građani Kosova i njegove institucije, izjavio je hrvatski predsjednik Stjepan Mesić u četvrtak u Prištini nakon razgovora s prvim zamjenikom civilnog upravitelja Lawrenceom Rossinom. Rossin, bivši veleposlanik SAD-a u Hrvatskoj, domaćin je predsjedniku Mesiću na Kosovu s obzirom na to da je civilni upravitelj Soren Jessen Petersen službeno odsutan. Rossin je novinarima nakon razgovora izjavio da je predsjednik Mesić dao niz savjeta za rad UNMIK-a i da će pametne savjete sigurno dati i kosovskim dužnosnicima s kojima se sastaje tijekom dana. Mesić je novinarima izjavio da svojim posjetom želi pridonijeti boljem razumijevanju u regiji što je, po njegovim riječima, u interesu i Hrvatske.

SARAJEVO - Stožer NATO-a u BiH potvrdio je kako je u četvrtak ujutro Aleksandar Saša Karadžić, sin ratnog vođe bosanskih Srba Radovana Karadžića, priveden pod sumnjom da pomaže osobama optuženim za ratne zločine. U priopćenju Stožera NATO-a, objavljenom u Sarajevu, navodi se kako je Saša Karadžić osoba koja bi mogla imati "važne informacije" za otkrivanje optuženih ratnih zločinaca ili za identificiranje njihovih pomagača". U priopćenju se navodi kako mandat kojega imaju međunarodne snage u BiH dopušta provedbu ovakvih akcija te da su one izvedene u suradnji s Uredom visokog predstavnika za BH i lokalnim vlastima.

GLENEAGLES - Američki predsjednik George W. Bush izjavio je u četvrtak na summitu G8 u Škotskoj da među članicama te skupine zemalja postoji konsenzus oko pitanja vezanih uz klimatske promjene i globalno zagrijavanje. Podsjetio je, međutim, na svoje protivljenje protokolu iz Kyota o smanjenju emisije štetnih plinova koji doprinose učinku staklenika, ocijenivši da se valja usredotočiti na razdoblje "poslije Kyota". Pozdravio je sudjelovanja zemalja u razvoju, Indije, Kine i Brazila, na summitu G8 u svojstvu gostiju. To su zemlje koje nisu obuhvaćene protokolom iz Kyota, no Bush smatra da se bilo kakav sporazum o borbi protiv globalnog zagrijavanja mora odnositi i na te zemlje.

SARAJEVO - Istraga o podmetanju eksploziva u Potočarima kod Srebrenice za sada nije dovela do uhićenja odgovornih za taj izgred no najmanje jedna osoba s područja Tuzle privedena je radi ispitivanja, prenose u četvrtak bosanskohercegovački dnevni listovi. Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine koje je nadležno za istragu u srijedu je potvrdilo kako nitko nije uhićen po njihovu nalogu a iz Ministarstva unutarnjih poslova Tuzlanske županije naknadno je objavljeno kako je jedna osoba privedena radi ispitivanja povezanih sa događajima u Potočarima.

BEOGRAD - Beogradski tisak u četvrtak daje zapaženi prostor u srijedu započetom, trodnevnom posjetu hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića Srbiji i Crnoj Gori, dok su elektronski mediji u srijedu izvješća o posjetu uglavnom imali kao prvu vijest. Tiskani mediji u prvi plan izvješća o Mesićevim razgovorima u Beogradu i Subotici ističu njegove ocjene o suradnji dvaju država koja je "dobra, ali se ne smije prihvatiti kao naš najveći domet", te o "povratku izbjeglica koji je u interesu obje države". Beogradski "Danas" upravo te teme ističe u prvi plan, kao i onu iz područja gospodarstva da je "predložen zajednički nastup na tržištima bivše SFRJ".

MOSKVA - Tijekom prvih šest mjeseci ove godine u Čečeniji je poginuo 51 ruski vojnik, izvijestio je u četvrtak ministar obrane Sergej Ivanov, prvi put iznoseći javno konkretne brojke. Ivanov je istaknuo kako je to manje u odnosu na podatke od prije godinu dana kada je "poginulo 88 vojnika". No, spomenuti podaci ne slažu se s izvješćima o ruskim gubicima što ih svakodnevno objavljuje proruska čečenska administracija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙