FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Noć Dioklecijana u Splitu

SPLIT, 29. srpnja 2005. (Hina) - Split se noćas vratio u povijestzahvaljujući prvoj 'noći cara Dioklecijana', manifestaciji koju jeorganizirala Turistička zajednica grada Splita.
SPLIT, 29. srpnja 2005. (Hina) - Split se noćas vratio u povijest zahvaljujući prvoj 'noći cara Dioklecijana', manifestaciji koju je organizirala Turistička zajednica grada Splita.

Rimskom ugođaju na brojnim splitskim punktovima pridonjela je odjeća velikog broja posjetitelja koji su se obukli u rimske toge, najčešće napravljene od plahta.

Ugođaj antičkog Splita najbolje se osjetio na Peristilu gdje je priču o 17 stoljeća splitske povijesti, uz zanimljivi ulično-kazališni nastup kazališta Novog cirkusa Hram, ispričao direktor Turističke zajednice grada Vedran Matošić u ulozi imperatora.

Car Dioklecijan je tako noćas "uskrsnuo" u Splitu i sam se obratio mnoštvu svoga puka pričom o osnivanju Splita, gradnji palače i ostalim ključnim trenutcima gradske povijesti. Govor cara Dioklecijana bio je razumljiv i mnoštvu okupljenih stranaca jer ga je car izgovarao na hrvatskom i engleskom jeziku, a sve je bilo popraćeno projekcijama grafika i slika.

Caru Dioklecijanu na pozornici se pridružio i splitski gradonačelnik Zvonimir Puljić koji je pozdravio veliki broj Splićana i njihovih gostiju.

U Dioklecijanovim podrumima potom se u rimsko doba moglo vratiti degustacijom specijaliteta pripremljenih po receptima koje je kušao sam Dioklecijan. Hrana je bila besplatna, ali u podrume su mogli ući samo oni koji su bili obučeni u rimske toge, odnosno odoru iz doba cara Dioklecijana.

Program traje cijelu noć. Na pozornici kod hotela Belvi nastupio je KUD Filip Dević, a na Rivi grupa Dalmatino. Koncerti su održani i na pozornici u Marmontovoj, Prokurativama te na drugim splitskim lokacijama.

Noć cara Dioklecijana trebala bi postati tradicionalna manifestacija koja će se svake godine održavati u isto doba.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙