FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Komemoracijska akademija srebreničkim žrtvama

ZAGREB, 8. srpnja 2005. (Hina) - U okviru manifestacije "Sjećanje naSrebrenicu 1995-2005" večeras je u Koncertnoj dvorani "VatroslavLisinski" održana komemoracija žrtvama srebreničke tragedije kada je uagresiji na tu zaštićenu zonu UN-a srpski agresor likvidirao oko desettisuća Bošnjaka.
ZAGREB, 8. srpnja 2005. (Hina) - U okviru manifestacije "Sjećanje na Srebrenicu 1995-2005" večeras je u Koncertnoj dvorani "Vatroslav Lisinski" održana komemoracija žrtvama srebreničke tragedije kada je u agresiji na tu zaštićenu zonu UN-a srpski agresor likvidirao oko deset tisuća Bošnjaka.

Pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Stjepana Mesića manifestaciju su organizirale bošnjačke udruge u Hrvatskoj, a održavanje večerašnje akademije omogućio je Grad Zagreb. Prema privremenom popisu do sada je identificirano 8106 žrtava čija su imena bila ispisivana na displayu tijekom večerašnje komemoracije.

Predsjednik Organizacijskog odbora manifestacije Sead Berberović istaknuo je da se u Srebrenici 1995. godine dogodio najveći genocid nad jednim narodom nakon 2. svjetskog rata i na pragu 21. stoljeća. Tada nisu samo ubijeni Bošnjaci, nego i temelji civilizacije i ljudsko dostojanstvo, kazao je Berberović. Upozorio je da ni deset godina nakon te tragedije odgovorni za nju nisu kažnjeni, a što bi bila minimalna zadovoljština obiteljima srebreničkih žrtava.

Izaslanik hrvatskog predsjednika Izet Aganović naglasio je da odgovorne za srebrenički zločin treba privesti pravdi i ne dopustiti da ta tragedija padne u zaborav. No, ne smijemo robovati prošlosti, trebamo se okrenuti budućnosti i suživotu uz uspostavu pravednog i trajnog mira. Bošnjaci su u Srebrenici ubijeni zbog svoje vjere, a suodgovornost za to snosi i međunaordna zajednica koja ih nije zaštitila, rekao je.

Predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj muftija Ševko Omerbašić kazao je da je bošnjački narod u Srebrenici u nerazumljivoj mržnji izgubio gotovo svu mušku populaciju. Bošnjačke udruge u Hrvatskoj organizirale su manifestaciju kako bi podsjetile i upozorile na tu tragediju i da se ona više nikad ne bi ponovila. Također je istaknuo veliku pomoć hrvatskog naroda, vlade i nevladinih organizacija u prihvatu oko 300 tisuća izbjeglih Bošnjaka.

Nazočnima su se obratili i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i drugi, a održan je i prigodan umjetnički program.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙