FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vinkovci: policija otkrila zakopana zvona Pravoslavne crkve

VINKOVCI, 29. srpnja 2005. (Hina) - Na rubu šume Stara Zabrana napodručju Šumarije Stari Mikanovci djelatnici policije u srijedu su izzemlje iskopali tri zvona u vlasništvu Srpske pravoslavne crkve uVinkovcima, priopćila je danas vukovarsko-srijemska policija.
VINKOVCI, 29. srpnja 2005. (Hina) - Na rubu šume Stara Zabrana na području Šumarije Stari Mikanovci djelatnici policije u srijedu su iz zemlje iskopali tri zvona u vlasništvu Srpske pravoslavne crkve u Vinkovcima, priopćila je danas vukovarsko-srijemska policija.

Do otkrića mjesta na kojem su u zemlji bila zakopana zvona od kojih najteže ima 850 kilograma policija je, kako se navodi u priopćenju, došla saznanjima i operativnim radom na terenu.

Vinkovački paroh protojerej Predrag Azap novinarima je rekao da je upravo on policiji dojavio informacije do kojih je došao o mjestu na kojem bi se mogla nalaziti zakopana zvona sa crkve Silaska sv. Duha iz Vinkovaca, srušene 1991. godine.

Po Azapovim riječima, zvona su u vrlo dobrom stanju. Izlivena su 1924. godine u zvonolivnici "Predrag Jovanović i drug" u Novom Sadu. Najveće od njih posvećeno je srpskoj pravoslavnoj opštini Vinkovci dok se na preostala dva nalaze likovi kralja Petra I. i Svetoga Save.

Azap također ističe kako postoje realne pretpostavke da je prije uništenja crkve spašen ikonostas, te moli sve koji znaju gdje bi se mogao nalaziti da to jave Pravoslavnoj crkvi ili policiji.

Pravoslavna crkva Silaska sv. Duha u Vinkovcima bila je sagrađena 1793. godine a njezina obnova trebala bi početi krajem ove ili početkom iduće godine. Građevinske radove financirala bi hrvatska država, a unutarnje uređenje Pravoslavna crkva.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙