FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bivši agent tuži CIA-u da ga sprječava u objavi knjige o propalom hvatanju bin Ladena

WASHINGTON, 29. srpnja 2005. (Hina/Reuters) - Bivši agent CIA-e koji jesudjelovao u američkoj vojnoj intervenciji u Afganistanu tužio jesredišnju američku obavještajnu agenciju jer ga, kako tvrdi, sprječavada objavi knjigu koja bi pokazala da je Osama bin Laden boravio naTora Bori (istočni Afganistan) tijekom američkih napada na tu bazu alQaide, ali da je uspio pobjeći.
WASHINGTON, 29. srpnja 2005. (Hina/Reuters) - Bivši agent CIA-e koji je sudjelovao u američkoj vojnoj intervenciji u Afganistanu tužio je središnju američku obavještajnu agenciju jer ga, kako tvrdi, sprječava da objavi knjigu koja bi pokazala da je Osama bin Laden boravio na Tora Bori (istočni Afganistan) tijekom američkih napada na tu bazu al Qaide, ali da je uspio pobjeći.

Gary Berntsen, koji je predvodio CIA-in tim pod kodnim imenom "Jawbreaker" tijekom napada na Tora Boru, ustvrdio je u federalnoj tužbi ovoga tjedna da CIA učinkovito negira njegovo pravo da objavi knjigu, odnosno dopusti mu publikaciju 330 stranica dnevnika koji je pisao oko četiri mjeseca.

Berntsen tvrdi da ga CIA sprječava da objavi knjigu pod izlikom tajnosti podataka koje želi objaviti u javnosti, a zbog čega je nekoliko puta mora odgađati rokove objave.

No, glasnogovornik CIA-e kaže da CIA na Berntsenovu knjigu ne gleda drugačije nego na slične dnevnike bivših operativaca.

"Moj klijent obrazlaže svoja saznanja da je bin Laden bio na Tora Bori od samog početka napada, što se tamo dogodilo i kako je pobjegao", izjavio je Berntsenov odvjetnik Roy Krieger.

"Puno ljudi tvrdi da ne možemo biti sigurni da je bin Laden tamo bio, ali moj klijent pojašnjava kako sa sigurnošću zna da je bio", dodao je, ustvrdivši da je Berntsenov dnevnik pod CIA-inom cenzurom.

U sudskim spisima, koje je dostavio sudu u Washingtonu, Berntsen tvrdi kako je uvjeren da CIA-in tajni odjel želi redaktirati 30 stranica knjige, što bi, po njegovu mišljenju, bilo dovoljno da "ubije" publikaciju, koja je najavljena pod naslovom "Jawbreaker" (Lomitelj vilice).

Pitanje jesu li Amerikanci propustili uhititi bin Ladena tijekom akcije na Tora Bori problematizirao je i američki predsjednički kandidat John Kerry koji je u predsjedničkoj kampanji optužio Georga W. Busha da je napravio pogrešku jer nije poslao dodatne snage u planine istočnog Afganistana.

Bush je uzvraćao da američke vojne snage nisu bile sigurne da je bin Laden na Tora Bori, što su potvrdili i najviši američki dužnosnici.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙