FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kontroverza oko uloge Bushova savjetnika u odavanju identiteta agenta

WASHINGTON,12. srpnja 2005.(Hina) - Bijela kuća se suočava sa sve jačimkritikama u kontroverzi oko uloge Karla Rovea, glavnog političkogsavjetnika predsjednika Busha, u odavanju identiteta agentice CIA-e.
WASHINGTON,12. srpnja 2005.(Hina) - Bijela kuća se suočava sa sve jačim kritikama u kontroverzi oko uloge Karla Rovea, glavnog političkog savjetnika predsjednika Busha, u odavanju identiteta agentice CIA-e.

Tjednik Newsweek izvjestio je da je Rove bio jedan od tajnih izvora koji je 2003. novinaru tjednika Time Matthewu Cooperu rekao da je agentica CIA-e odobrila putovanje svog supruga, bivšeg veleposlanika Josepha Wilsona, u Niger kako bi procijenio optužbe da Irak nastoji doći do urana za nuklearno oružje.

Nakon što je prije dvije godine branila Rovea tvrdeći da on nije sudjelovao u odavanju identiteta agentice Valerie Plame, Bijela kuća sada odbija govoriti o njegovoj ulozi u tom skandalu.

Predsjednik George W. Bush nije u utorak odgovorio na novinarsko pitanje hoće li otpustiti Rovea održavajući svoje obećanje da će otpustiti one koji su odali identitet agentice što je kažnjivo po američkom zakonu.

Glasnogovornik Bijela kuće Scott McClellan nije želio odgovarati na pitanja o Roveu navodeći kao razlog zahtjev posebnog tužitelja koji vodi istragu o tome tko je u Bushovoj administraciji odao medijima identitet agentice.

Oporbeni demokrati iskoristili su otkriće i pozvali Busha da održi svoje obećanje i otpusti Rovea, ključnog stratega uspješnih Bushovih političkih kampanja, i zatražili da Rove odgovara na pitanja na saslušanju pred Kongresom.

U e-mailu novinara Coopera koji je objavio Newsweek nije rečeno da je Rove naveo samo ime agentice Plame, a Rove je otpočetka tvrdio da nije znao njezino ime niti ga je ikome odao. On je navodno samo rekao da se radi o agentici CIA-e koja se bavi oružjem masovnog uništavanja na čiji je nalog njezin suprug putovao u misiju u Niger.

Ime agentice Plame je odano, kako je ustvrdio njezin suprug Wilson, u činu osvete zato što je on u članku u The New York Timesu nagovijestio da je Bushova administracija manipulirala obavještajne podatke o oružju masovnog uništavanja kako bi opravdala napad na Irak.

Cijeli slučaj stavlja u pitanje vjerodostojnost Bijele kuće jer dokazi ukazuju da je obmanjivala javnost uporno tvrdeći da Rove nije imao ulogu u odavanju identiteta agentice.

Američki savezni sudac je naredio novinaru Cooperu kao i novinarki The New York Timesa Judith Miller da svjedoče u istrazi i odaju svoje tajne izvore i zaprijetio im zatvorom ako to ne učine. Cooper je izbjegao zatvor prošloga tjedna nakon što mu je Rove dopustio da više ne taji njegovo ime i svjedoči. Miller je poslana u zatvor pošto je odbila svjedočiti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙