FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Berlusconi pozvao američkog veleposlanika zbog akcije CIA-e protiv imama u Italiji

RIM, 30. lipnja 2005. (Hina) - Otmica milanskog imama kojeg su, kakose sumnja, 2003. agenti CIA-e prebacili u Egipat kako bi ispitalinjegove veze s teroristima, izaziva napetosti na relacijiRim-Washington, a talijanski premijer Silvio Berlusconi pozvao je zbogtoga američkog veleposlanika.
RIM, 30. lipnja 2005. (Hina) - Otmica milanskog imama kojeg su, kako se sumnja, 2003. agenti CIA-e prebacili u Egipat kako bi ispitali njegove veze s teroristima, izaziva napetosti na relaciji Rim-Washington, a talijanski premijer Silvio Berlusconi pozvao je zbog toga američkog veleposlanika.

Prema talijanskim izvješćima, agenti CIA-e oteli su 17. veljače 2003. imama Abu Omara na ulici u Milanu i preko Njemačke ga prebacili u Egipat na saslušanje. Abu Omar, protiv kojeg je već lokalno državno odvjetništvo u Milanu vodilo istragu zbog sumnji u veze s terorističkim organizijama, u Egiptu je navodno mučen tijekom američkih saslušanja. Pravosuđe u Milanu već vodi istragu protiv 13 agenata CIA-e zbog sumnje na otmicu.

O otmici milanskog imama u četvrtak je raspravljao i talijanski Senat. Ministar za odnose s parlamentom Carlo Giovanardi izjavio je kako sporna akcija otmice američkih obavještajaca "ni u jednom trenutku nije bila poznata ni vladi ni drugim državnim institucijama" zbog čega nije ni mogla postojati ikakva dozvola talijanskih vlasti za tu operaciju. Giovanardi je najavio i da će premijer Berlusconi sutra pozvati američkog veleposlanika u Rimu Mela Semblera kako bi se on izjasnio o čitavoj aferi.

Američki tisak, a posebno ugledni dnevnik Washington Post, u četvrtak su objavili da je šef rimskog ureda CIA-e o planiranoj akciji otmice obavijestio svoje kolege u talijanskoj obavještajnoj službi i od njih dobio dozvolu za akciju izvedenu na njihovu tlu. List se pritom pozivao na tri veterana CIA-e koji su znali za operaciju izvršenu 2003. godine i koji tvrde da su se obije strane bile dogovorile da "nitko od njih neće priznati umiješanost u otmicu, ako operacija prodre u javnost".

Senator Komunističke obnove, Luigi Malabarba, rekao je u četvrtak kako su talijanska policija i političke vlasti bile obavještene o operaciji CIA-e, te su se suglasile s otmicom Abu Omara, jer "obije strane prihvaćaju tip preventivnog rata protiv terorizma kakvog je definirala Bushova administracija". Oporbeni lijevi centar drži da je operacija CIA-e bila najveća povreda suvereniteta Italije od postojanja Republike.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙