FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 9. srpnja 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 15,30sati.
ZAGREB, 9. srpnja 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

LONDON - Istražitelji ne znaju koliko je još mrtvih tijela zarobljeno u olupini podzemnog vlaka u kojem je u četvrtak ujutro eksplodirala bomba između postaja King's Cross i Russel Square u samom središtu Londona, izjavio je u subotu visoki dužnosnik Scotland Yarda Brian Paddick. Ne znamo koliko je još ljudi zarobljeno u vagonima" na Russel Squareu, izjavio je Paddick na konferenciji za novinare. "Uvjeti su krajnje teški. Vruće je, ima mnogo prašine i vrlo je opasno", rekao je Paddick. Istodobno je potvrdio kako policija još nije uhitila nikoga u vezi s bombaškim napadima. "Nismo uhitili nikoga u svezi s tim napadima", rekao je Paddick.

BRUXELLES - Glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer u subotu je izjavio da će počinitelji masakra u Srebrenici biti dovedeni pred sud. "Osobito dvojica optuženih pojedinaca, (bivši predsjednik RS) Radovan Karadžić i (bivši glavni vojni zapovjednik VRS) Ratko Mladić. Oni su još u bijegu, ali ne mogu se zauvijek skrivati i doći će pred lice pravde", rekao je De Hoop Scheffer u Bruxellesu. Masakr oko osam tisuća muškaraca i dječaka u Srebrenici ne smije se nikad zaboraviti, rekao je De Hoop Scheffer i dodao da je za to najbolje nastaviti izgrađivati mirnu i tolerantnu Bosnu i Hercegovinu. NATO planira pomoći toj zemlji u obnovi i podržati njezinu integraciju u europske i atlantske strukture, rekao je glavni tajnik.

BEOGRAD - Izvršno vijeće Vojvodine, vlada pokrajine, u subotu je jednoglasno usvojilo Zaključak o osudi ratnih zločina na prostoru bivše Jugoslavije, u povodu desetogodišnjice zločina u Srebrenici. Kako je priopćio Pokrajinski sekretarijat za informacije, Zaključak je donesen u povodu odavanja počasti žrtvama ratnog zločina počinjenog nad Bošnjacima u Srebrenici u srpnju 1995. godine. "Osuđujemo sve zločine počinjene tijekom ratnih događanja na teritoriju bivše Jugoslavije i odajemo počast žrtvama tih zločina - Bošnjacima, Srbima, Hrvatima, Albancima i drugima", navodi se u Zaključku. Vojvođanska vlada je ocijenila da se samo sveobuhvatnim suočavanjem s ratnim zločinima i kažnjavanjem svih krivaca, može prekinuti začarani krug osvete, optužbi i nepovjerenja.

KARTUM - Bivši pobunjenički vođa John Garang postao je u subotu prvi potpredsjednik u "mirovnoj vladi" Sudana nakon više od 20 godina sukoba u močvarnom području na jugu zemlje. Na svečanosti u predsjedničkoj palači u Kartumu, šest mjeseci nakon mirovnog sporazuma između muslimanskog sjevera i kršćanskog juga, Garang je postao zamjenik svom starom neprijatelju, predsjedniku Omaru Haddanu al-Bashiru, koji je potpisao prijelazni ustav. Dug i iscrpljujući rat između vlade u Kartumu i Garangovog pobunjeničkog Pokreta za oslobođenje sudanskog naroda (SPLM) završio je u siječnju sporazumom o koalicijskoj vladi i podjelom ovlasti i bogatstva zemlje.

BRUXELLES - Visoki povjerenik EU za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana pozdravio je u subotu postavljanje Johna Garanga, bivšeg pobunjeničkog vođe, na mjesto potpredsjednika vlade Sudana. Solana je ocijenio da je današnji događaj "povijesni trenutak i početak novog razdoblja". Garang i predsjednik vlade al-Bashir prisegnuli su u nazočnosti glavnog tajnika UN-a Kofija Annana, predsjednika Arapske lige Amra Muse i šestorice šefova afričkih država, među kojima su bili i južnoafrički predsjednik Thabo Mbeki i nigerijski predsjednik Olusegun Obasanjo.

KABUL - Vođa al Qaide Osama bin Laden, njegov zamjenik Ayman al-Zawahiri i vođa talibana mula Mohammad Omar vjerojatnije su u Pakistanu nego u Afganistanu, izjavio je u subotu afganistanski ministar obrane. U petak je afganistanski predsjednik Hamid Karzai rekao kako ne zna gdje je Bin Laden, ali da u Afganistanu nije. Ministar obrane Afganistana Abdul Rahim Wardak novinarima je rekao da misli kako su Bin Laden, Al-Zawahiri i Omar "konstantno u bijegu". "Ne ostaju dugo na jednome mjestu i veća je vjerojatnost da su na drugoj strani", rekao je, govoreći o susjednome Pakistanu. Bin Laden, Al-Zawahiri i Omar ucijenjeni su na po 25 milijuna dolara, a u bijegu su otkad su američke snage krajem 2001. svrgnule talibanski režim u Afganistanu.

RIM - Konačna bilanca Svete Stolice za 2004. godinu je pozitivna za više od tri milijuna eura, objavilo je u subotu Vijeće kardinala za izučavanje organizacijskih i ekonomskih pitanja Svete Stolice. U priopćenju se kaže da je potrošeno više od 202 milijuna eura, a da je u blagajnu Svete Stolice ušlo više od 205 milijuna eura, što je bolji rezultat od onoga ostvarenoga 2003. Najveći rashodi odnose se na troškove dikasterija (ministarstava) i organa Svete Stolice, odnosno za državno tajništvo sa svojim sekcijama kao što su za opće odnose i za odnose s drugim zemljama, zatim za devet kongregacija, tri suda, 11 papinskih vijeća itd.

PARIZ - Francuski književnik Claude Simon, dobitnik Nobelove nagrade 1985., umro je u srijedu u Parizu u dobi od 91 godine, a pokopan je u subotu, objavila je njegova nakladnička kuća Editions de Minuit. Pisac rođen 10. listopada 1913. u Tananariveu na Madagaskaru prvi je roman "Varalicu" objavio 1941., a ukupno je napisao dvadesetak djela, među kojima "Putove Flandrije", "Vjetar" ili "Akaciju". Njegov opus, zahtjevan i ukorijenjen u povijesti, bavi se temama rata, apsolutnog nereda stvari i sjećanja. Prije Nobelove nagrade koju je 1985. dobio za životno djelo, "Putovi Flandrije" priskrbili su mu 1960. nagradu Novi val i status jednog od najznačajnijih autora novog romana.

ISLAMABAD - Pakistanska policija mobilizirala je svoje pripadnike kako bi uhvatila leoparda ubojicu koji je usmrtio šest osoba u planinama sjevernog Pakistana, priopćeno je. Leopard je počeo napadati početkom ovog mjeseca, a posljednja žrtva pala je u petak, rekao je šef policije u gradu Abbotabadu. "Zasad je bilo šest smrtnih slučajeva, sve ubijene osobe su žene", rekao je šef policije. "To je vjerojatno zbog toga što žene često odlaze same u šumu kako bi sakupile drva", rekao je. Premda su u tom području Pakistana leopardi zaštićene životinje, vlasti su policiji dale odobrenje da ubije leoparda ubojicu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙