FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MUP: Ne predlažamo ukidanje odredbe o "nula promila"

ZAGREB, 28. srpnja 2005. (Hina) - MUP je u četvrtak opovrgnuo da jepripremio prijedlog izmjene Zakona o sigurnosti prometa na cestamakojim bi se ponovno vratila odredba o 0,5 promila alkohola, odnosnoukinula sadašnja prohibicijska odredba koja zabranjuje vožnju i snajmanjom količinom alkohola u krvi.
ZAGREB, 28. srpnja 2005. (Hina) - MUP je u četvrtak opovrgnuo da je pripremio prijedlog izmjene Zakona o sigurnosti prometa na cestama kojim bi se ponovno vratila odredba o 0,5 promila alkohola, odnosno ukinula sadašnja prohibicijska odredba koja zabranjuje vožnju i s najmanjom količinom alkohola u krvi.

"MUP nije pripremio takav prijedlog, već je na zahtjev Vlade prikupio zakonska rješenja koja vrijede u drugim europskim zemljama", kazao je Mehun, opovrgavajući nagađanja "Večernjeg lista" da bi se odredba o "nula promila" već na jesen mogla ukinuti te da u MUP-u navodno postoje prijedlozi rješenja o uvođenju odredbe o 0,3, 0,5 ili čak 0,8 promila alkohola u krvi.

Mehun kaže da u MUP-u ne žele prejudicirati hoće li se i na koji način promjeniti zakonska odredba koja propisuje s koliko alkohola u krvi se može nekažnjeno voziti. Takva je odluka u rukama Vlade kojoj je MUP, tvrdi Mehun, samo prikupio europska rješenja i pripremio analizu učinaka važećeg Zakona i usporedbu stanja na hrvatskim cestama prije i nakon njegova stupanja na snagu.

U MUP-u tvrde da je primjenom novog Zakona, koji je stupio na snagu u kolovozu prošle godine, broj poginulih na hrvatskim cestama najmanji u posljednjih 40 godina, odnosno od kada se vodi statistika. Naime, u godinu dana primjene tog Zakona poginulo je 558 osoba, 186 manje nego u posljednjoj godini kada je na snazi bio stari zakon.

"Riječ je o smanjenju od 25 posto i s tim podacima broj poginulih na 100 tisuća stanovnika smanjen je s 15 na 12,7", kazao je Mehun.

U MUP-u smatraju da je odredba od "nula promila" također pridonijela boljim rezultatima jer je, kažu, pojačala pozornost javnosti na novi Zakon i upozorila na problem alkohola u prometu.

Po policijskim podacima, u godinu dana novog Zakona zabilježeno je 20 posto manje prometnih nesreća sa stradalima u kojima su sudjelovale osobe pod utjecajem alkohola. U takvim je nesrećama poginula 61 osoba, odnosno 35 manje nego u zadnjoj godini primjene starog Zakona.

Podaci pokazuju da su najmanje nesreća među alkoholiziranim vozačima uzrokovali oni kojima je izmjereno do 0,5 promila. Statistika dalje govori da je minimalno za 1,2 posto povećan broj alkoholiziranih u prometu. Takvih je ukupno registrirano 20.705, od kojih je 29 posto imalo ispod 0,5 promila.

U MUP-u smatraju da je novi Zakon uvelike doprinio manjem broju poginulih na cestama, no ističu kako su i dalje zabrinjavajuće 'crne brojke' koje se odnose na stradavanje motociklista i mladih vozača.

"Moguće je da ćemo prema tim kategorijama sudionika u prometu ići sa rigoroznijim kaznama i zakonskim rješenjima", kazao je Mehun, dodavši da o konkretnim mjerama za sada ne može govoriti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙