FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 19. srpnja 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 21sat.
ZAGREB, 19. srpnja 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 21 sat.

ZAGREB - Predsjednik Srpskoga narodnog vijeća (SNV) Milorad Pupovac osudio je danas noćašnji napad na dvojicu starijih srpskih povratnika u mjestu Ostrovici, ocijenivši kako se nasilje na tom području prema pripadnicima srpske zajednice i povratnicima ne smanjuje i ne prestaje. Pupovac je na konferenciji za novinare ustvrdio da je razlog tom nasilju činjenica što državna tijela, policija i pravosuđe, ne završe svoj posao. Pupovac je izjavio i kako se ne čudi tim događajima jer "državna tijela ne djeluju ni u drugim slučajevima". Po njegovim riječima policija i državno odvjetništvo znaju tko su počinitelji u slučaju podmetanja eksplozivnih naprava u Borovu Selu i Trpinji u svibnju, ali još ne postupaju onako kako trebaju da bi oni koji su to počinili dospjeli gdje im je mjesto.

ZAGREB - Glasnogovornik MUP-a Zlatko Mehun opovrgnuo je današnju izjavu predsjednik Srpskoga narodnog vijeća (SNV) Milorad Pupovac da policija i državno odvjetništvo znaju tko je u svibnju podmetnuo eksplozivne naprave u Borovu Selu i Trpinji. "Za sada ne raspolažemo konkretnim dokazima o mogućim počiniteljima u tom slučaju", izjavio je Hini Mehun. "Policiji bi itekako bilo u interesu da pronađe počinitelje i sigurno je da ćemo, kada za to budemo imali dovoljno dokaza, izvijestiti javnost o identitetu počinitelja", kazao je Mehun.

ZAGREB - Ustavni sud danas je kao neosnovanu odbacio žalbu bivše sutkinje i predsjednice Općinskog suda u Supetru Ivane Domić na odluku Državnog sudbenog vijeća (DSV) koje ju je razriješilo dužnosti zbog zlouporabe položaja i prekoračenja službene dužnosti. Stegovni postupak protiv Ivane Domić, nakon kojeg je uslijedilo razriješenje, pokrenut je krajem siječnja zbog sumnje da je pojedincima pogodovala da nezakonito postanu vlasnici zemljišta na Braču. Sutkinja je proglašena odgovornom jer je donijela presude zbog izostanka tuženika, iako ih nije ni pokušala potražiti preko mjerodavnih ustanova, nego im je dodjeljivala privremene pravne zastupnike. Tuženici, odnosno stvarni vlasnici zemlje, tako nisu ni znali da su stranke u postupku, zbog čega se, kao ni njihovi postavljeni zastupnici, nisu ni odazvali sudskom pozivu, a naposljetku su ostali bez svog vlasništva.

ZAGREB - Nakon što je u tisku objavljeno da MUP među policajcima provodi anketu o tome znaju li gdje se nalazi odbjegli general Ante Gotovina, ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin naložio je istragu kako bi se otkrili i kaznili odgovorni za curenje informacije u javnost. Glasnogovornik MUP-a Zlatko Mehun izjavio je Hini da nije riječ ni o kakvoj anketi, kao što piše tisak, već o dopisu policijskim upravama te da je to uobičajeni način rada policije. "Radi se o operativnom dokumentu označenim stupnjem tajnosti, o čijem se sadržaju ne može govoriti", kazao je Mehun, dodavši da je Ravnateljstvo policije i dosad u više navrata od policijskih uprava tražilo sveobuhvatnu potragu za odbjeglim generalom Gotovinom. No, i najnovije postupanje Ravnateljstva pokazalo je da u sastavu policije ima djelatnika koji su spremni u javnosti davati informacije označene određenim stupnjem tajne i time prekršiti radnu stegu i počiniti kazneno djelo odavanja državne tajne, kazao je Mehun.

ZAGREB - Dvije trećine ispitanih hrvatskih građana ne bi konzumirale genetski modificiranu (GM) hranu ni pod kojim uvjetima, utvrdilo je istraživanje GfK-Centra za istraživanje tržišta provedeno na uzorku od tisuću ispitanika starijih od 15 godina. Bezrezervnu spremnost na konzumiranje GM proizvoda iskazalo je samo 8,2 posto ispitanika, više od 16 posto smatra kako nema dovoljno informacija o takvoj hrani, a gotovo 67 posto izjasnilo se protiv konzumiranja takvih proizvoda. Od osoba koje su se opredijelile za potrošnju GM proizvoda, najviše ih je iz Zagreba, u dobi između 15 i 34 godine i sa srednjom stručnom spremom. Najmanje saznanja o GM namirnicama imaju Slavonci i stanovnici sjeverne Hrvatske, osobe u dobi iznad 65 godina i s najnižim obrazovanjem, a najmanje interesa za tu temu pokazuju osobe starije od 65 godina.

PULA - Istarski župan Ivan Jakovčić na današnjoj je sjednici Županijskog poglavarstva u Puli, najavivši svršetak posljednje dionice "Istarskog ipsilona" Vodnjan - Pula do kraja 2006., rekao da će zbog izgradnje te dionice morati biti uklonjeno 20-ak kažuna, istarskih kamenih kućica. Po njegovim riječima "Bina Istra" se obvezala da će izraditi fotodokumentaciju te zadržati materijal odnosno kamenje, a što će poslije s njim biti, odlučit će Zaklada za očuvanje istarske seoske baštine, kojoj će to biti i prvi zadatak. Na današnjoj sjednici Županijskog poglavarstva podastrto je polugodišnje izvješće o županijskom proračunu. Istaknuto je kako je proračun u prvih šest mjeseci bio stabilan te da s uredno podmirene sve obveze prema proračunskim korisnicima.

OSIJEK - Rektorski zbor hrvatskih visokih učilišta na današnjoj je sjednici u Osijeku analizirao upise na hrvatskim sveučilištima, veleučilištima i visokim školama te zaključio da nitko od kandidata, koji su zadovoljili, neće biti zakinut. Nakon sjednice zatovrene za javnost predsjednica Zbora i rektorica osječkoga Sveučilišta Gordana Kralik izjavila je novinarima kako je određenu zabrinutost izazvala primjena članka 53. Zakona o braniteljima, ali da neće biti nikakvih teškoća i da će broj upisanih, po tom zakonskom članku, na hrvatskim visokim učilištima sezati od 5 do 15 posto. Za te kandidate izradili smo dopunske liste, a kandidati po redovitu postupku upisuju se po predviđenim upisnim kvotama. Očekujemo da će Mininistarstvo povećati novčanu potporu kako bi nastava bila kvalitetno izvedena, kazala je Kralik.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙