FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

"Pismenost bez granica" u Zagrebu od 31. srpnja do 3. kolovoza

ZAGREB, 28. srpnja 2005. (Hina) - Četrnaesta europska konferencija očitanju "Pismenost bez granica" održat će se na zagrebačkomFilozofskom fakultetu od 31. srpnja do 3. kolovoza, rečeno je nadanašnjoj konferenciji za novinare.
ZAGREB, 28. srpnja 2005. (Hina) - Četrnaesta europska konferencija o čitanju "Pismenost bez granica" održat će se na zagrebačkom Filozofskom fakultetu od 31. srpnja do 3. kolovoza, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare.

Na skupu, koji priređuje Hrvatsko čitateljsko društvo (HČD) uz pomoć Međunarodne čitateljske udruge, sudjelovat će oko 400 stručnjaka i znanstvenika iz 40 zemalja, a svečano se otvara u nedjelju, 31. srpnja, u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK).

Po riječima predsjednice HČD-a Dijane Sabolović-Krajine glavna tema bit će pismenost promatrana sa sociološkoga, kulturološkoga, obrazovnoga, gospodarskoga i političkog stajališta.

Teme međunarodne konferencije o pismenosti bit će propitivane u odnosu prema demokraciji, nacionalnim manjinama, višejezičnosti, tehnologiji, knjižnicama, književnosti, predškolskoj i ranoj pismenosti, teškoćama u čitanju, školama koje potiču pismenost i drugim oblicima vezanim uz pismenost, dodala je.

Svjetski stručnjaci, dodaje Sabolović-Krajina, s područja pismenosti, obrazovanja, čitanja, knjižnica i kulture općenito će na zagrebačkom skupu s hrvatskim stručnjacima izmijeniti ideje o svim vidovima i zaprekama pismenosti današnjice te o mogućnostima buduće suradnje.

Nabrojene teme obrađivat će se u 117 izlaganja, 27 radionica, 14 simpozija, pet okruglih stolova i 27 postera, istaknula je Ljiljana Sabljak, dopredsjednica HČD-a. Dodala je da će na skupu svoja izdanja predstaviti vodeći svjetski izdavači, a iz Hrvatske jedino "Školska knjiga". Podsjetila je i važnost skupa glede eurointegracijskih procesa u kojima sudjeluje i Hrvatska.

Konferencija se održava pod pokroviteljstvom predsjednika Stjepana Mesića, s potporom Ministarstva kulture, Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, gradova Zagreba i Koprivnice, Nacionalne i sveučilišne knjižnice i drugih.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙