FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

GfK: u Hrvatskoj više od 1,2 milijuna korisnika interneta

ZAGREB, 28. srpnja 2005. (Hina) - U Hrvatskoj je sredinom ove godineoko 35 posto populacije starije od 35 godina, odnosno više od 1,2milijuna stanovnika, koristilo internet najmanje jednom mjesečno,pokazuju rezultati istraživanja agencija GfK.
ZAGREB, 28. srpnja 2005. (Hina) - U Hrvatskoj je sredinom ove godine oko 35 posto populacije starije od 35 godina, odnosno više od 1,2 milijuna stanovnika, koristilo internet najmanje jednom mjesečno, pokazuju rezultati istraživanja agencija GfK.

Hrvatska je tako u razini s Češkom, u gornjem dijelu liste od gotovo 40 zemalja, dok je primjerice u Švedskoj, Danskoj, Nizozemskoj, Finskoj i Islandu taj postotak preko 70 posto. U Sloveniji se 50 posto populacije koristi internetom, a ostale tranzicijske zemlje imaju manji udjel internetske populacije nego li je to u Hrvatskoj.

U istraživanju provedenom tijekom srpnja na reprezentativnom uzorku od 1.000 ispitanika, ustanovljeno je da je najviše korisnika interneta u Zagrebu i okolici - 36 posto, a regije sa značajnijom zastupljenošću su i Dalmacija (24 posto) te Istra, Primorje i Gorski Kotar (14 posto). Sjeverna Hrvatska (11 posto), Slavonija (12 posto) te Lika, Kordun i Banovina (3 posto), regije su u kojima se internet najmanje koristi.

Najviše korisnika izjavilo je da internet koristi zbog e-maila, njih čak 69 posto, a potom slijedi informiranje o dnevnim događajima i čitanje novina te traženje literature.

Tjedno do pet sati internetom se koristi 53 posto korisnika, a više od 10 sati njih 11 posto.

Prema dobi, najviše je korisnika u populaciji od 15 do 24 godine, a udjel opada s povećanjem starosti ispitanika, pa je najmanje onih od 55 do 65 i preko 65 godina. Pritom je čak 81 posto korisnika u dobi od 15 do 44 godine.

Anketa je također pokazala da se internetom podjednako često služe muškarci i žene, a prema stupnju obrazovanja primat zauzimaju studenti i osobe sa završenom srednjom školom kojih je 55 posto, nakon kojih s 30 posto slijede osobe sa završenom višom i visokom spremom.

Po radnom statusu, najviše - 58 posto, je stalno zaposlenih, a prema mjestu s kojega se surfa na prva dva mjesta su kuća (66 posto) i posao (24 posto).

Nekoliko puta tjedno surfa 40 posto korisnika, a 34 posto to čini svaki dan.

Prema vlastitoj procjeni ispitanika, 7 posto ih se smatra ovisnim o internetu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙