FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Talijanski regulator suspendirao BPI-jevu ponudu za Antonvenetu

RIM, 28. srpnja 2005. (Hina/AFP) - Talijanski regulator financijskihtržišta Consob suspendirao je ponudu Banca Popolare Italiana (BPI) zakupovinu Bance Antonvenete, navodeći kao razlog ozbiljan nedostataktransparentnosti.
RIM, 28. srpnja 2005. (Hina/AFP) - Talijanski regulator financijskih tržišta Consob suspendirao je ponudu Banca Popolare Italiana (BPI) za kupovinu Bance Antonvenete, navodeći kao razlog ozbiljan nedostatak transparentnosti.

Konkurentski ponuđač, nizozemska banka ABN Amro postigla je kontrolu nad Bancom Antonvenetom u srijedu, budući da je BPI već isključen iz utrke zbog tržišne istrage koja je rezultirala zapljenom njegova značajnog udjela u dioničkom kapitalu Antonvenete u ponedjeljak.

Izvanredna skupština dioničara Antonvenete izabrala je 15-člano vijeće sastavljeno od kandidata ABN Amroa, unatoč tome što nizozemska banka ima manjinski udio u vlasništvu. Glasačka prava BPI-ja zamrznuta su odlukom Consoba i talijanske središnje banke.

Talijanski čelnik ABN-a Francesco Spinelli izjavio je da nizozemska banka ne razmatra novu ponudu za Antonvenetu po isteku prijašnje. Spinelli nije isključio mogućnost da banka pokrene razgovore s BPI-jem o budućnosti Antonvenete.

Consobova intervencija kasno u srijedu nadvila je nove oblake nad već ionako konfuznu bitku za preuzimanje. Analitičari špekuliraju da bi talijanski regulator mogao prisiliti BPI da proda 27,5 posto udjela u Antonveneti zbog navode zlouporabe tržišta. ABN bi tada bio u poziciji steći većinski udio.

Daljnja mogućnost je da talijanska središnja banka, pod povećanim pritiskom europskih regulatora da osigura transparentnost i konkurentnost aktivnosti spajanja i akvizicija u talijanskom bankarskom sektoru, imenuje povjerenika koji će upravljati Antonvenetom.

ABN Amro i BPI uključeni su u dugotrajnu bitku za preuzimanje Antonvenete, pri čemu se nizozemska banka žalila na protekcionističke poteze Bank of Italy, tvrdeći da idu u korist njegova rivala, i na navodni pokušaj zadržavanja Antonvenete u talijanskom vlasništvu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙