FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Većina Hrvata nikako ne bi konzumirala genetski modificiranu hranu

ZAGREB, 19. srpnja 2005. (Hina) - Dvije trećine ispitanih hrvatskihgrađana ne bi konzumirale genetski modificiranu (GM) hranu ni podkojim uvjetima, utvrdilo je istraživanje GfK-Centra za istraživanjetržišta provedeno na uzorku od tisuću ispitanika starijih od 15godina.
ZAGREB, 19. srpnja 2005. (Hina) - Dvije trećine ispitanih hrvatskih građana ne bi konzumirale genetski modificiranu (GM) hranu ni pod kojim uvjetima, utvrdilo je istraživanje GfK-Centra za istraživanje tržišta provedeno na uzorku od tisuću ispitanika starijih od 15 godina.

Bezrezervnu spremnost na konzumiranje GM proizvoda iskazalo je samo 8,2 posto ispitanika, više od 16 posto smatra kako nema dovoljno informacija o takvoj hrani, a gotovo 67 posto izjasnilo se protiv konzumiranja takvih proizvoda.

Istraživanje pokazuje da je 92 posto ispitanika čulo za GM namirnice, najviše iz Zagreba, u dobi od 25 do 44 godine, s visokom stručnom spremom i prosječnim mjesečnim prihodima kućanstva višim od 8.500 kuna.

Od osoba koje su se opredijelile za potrošnju GM proizvoda, najviše ih je iz Zagreba, u dobi između 15 i 34 godine i sa srednjom stručnom spremom.

Među protivnicima GM proizvoda sa 74 do 77 posto prednjače stanovnici Korduna, Banovine, Istre, Primorja i Gorskog Kotara, u dobi od 35 do 64 godine, te s visokom naobrazbom.

Najmanje saznanja o GM namirnicama imaju Slavonci i stanovnici sjeverne Hrvatske, osobe u dobi iznad 65 godina i s najnižim obrazovanjem, a najmanje interesa za tu temu pokazuju osobe starije od 65 godina.

Na upit je li nužno stavljati oznake na GM namirnice, 91 posto ispitanika izjasnilo se kako je to nužno, četiri posto da nije nužno, a pet posto ne zna.

U svijetu pak Austrijanci (59 posto) i Francuzi (51 posto) oštri su protivnici genetski modificiranih namirnica, Poljaci (25 posto) i Britanci (24 posto) ne pridaju važnost toj temi, a u Nizozemskoj (25 posto) i Velikoj Britaniji (20 posto) pokazuju najveću spremnost na konzumiranje GM hrane.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙